Dinsdag 28/01/2020

Nederlandse tiener die stierf aan mazelen koos bewust voor God

Moeders brengen kinderen naar de reformatorische basisschool Eben-Haezer in Barneveld. In een kleuterklas van de school zijn ruim 20 van de 28 kinderen thuisgebleven, vermoedelijk met een mazelenbesmetting Beeld ANP

In het Zeeuwse Tholen is zaterdag een zeventienjarig meisje overleden aan de complicaties van mazelen. Zij is het eerste dodelijke slachtoffer sinds in mei een epidemie opflakkerde in de Nederlandse Biblebelt. ''Ze koos er bewust voor om zich ondanks haar zwakke gezondheid niet te laten inenten'', aldus Govert Kamerik, directeur van haar middelbare school.

Het Zeeuwse meisje is zeer waarschijnlijk bezweken aan een longontsteking of hersenontsteking, twee bijkomende aandoeningen bij mazelen die levensbedreigend kunnen zijn.

Met haar dood is gebeurd wat de Nederlandse premier Mark Rutte probeerde te voorkomen toen hij in juli alle predikanten opriep om vaccinatie te stimuleren. Maar vooralsnog lijkt de wil van de premier het in strenggelovige kringen af te leggen tegen de wil van God.

Irritatie
Het pleidooi van Rutte stuitte vooral op irritatie. ''Politici kunnen geen bijbeluitleg opleggen aan een ander'', schreef hervormd predikant Wouter Pieters deze zomer in het Reformatorisch Dagblad. Hij vindt de dood van het meisje ''intens verdrietig'', maar geen reden tot herziening van zijn standpunt.

Ook J. Schipper, gereformeerd predikant in Tholen, is niet gediend van politieke kritiek op de religieuze keuze om niet te vaccineren. ''Dat meneer Rutte ons zo kapittelt, roept onder predikanten veel irritatie op'', zegt hij. ''Het past niet in een land waar scheiding van kerk en staat heerst.''

 
Ze koos er bewust voor om zich ondanks haar zwakke gezondheid niet te laten inenten.
Govert Kamerik van het gereformeerde Calvijn College

Schipper zegt de verontwaardiging over de dood van een kind door een eenvoudig te voorkomen ziekte niet te begrijpen. ''Gelovigen beklagen zich ook niet steeds in het openbaar als zij abortus plegen.''

Gehandicapt
Het meisje was lichamelijk gehandicapt, zegt directeur Govert Kamerik. Door een vergroeiing in haar rug had ze problemen met ademen. Ze zat al sinds haar vroege jeugd in een elektrische rolstoel. ''Juist vanwege haar ziekte was ze op een serieuze en volwassen manier met het geloof bezig'', zegt Kamerik. ''Ze koos er bewust voor om zich ondanks haar zwakke gezondheid niet te laten inenten.''

 
Gelovigen beklagen zich ook niet steeds in het openbaar als zij abortus plegen.
J. Schipper, gereformeerd predikant

De school neemt geen standpunt in over de vaccinatiekwestie. Wel worden leerlingen en ouders op de mogelijkheid van vaccinatie gewezen. Het merendeel van de leerlingen is ingeënt. ''Maar we respecteren hen die het niet doen'', zegt Kamerik. ''We weten dat ze het niet laten uit onverschilligheid.''

Schoolpersoneel en medeleerlingen reageerden geschokt op het overlijdensbericht. Ook tijdens de vorige mazelenepidemie, in 2000, stierf een leerling van het Calvijn College, een zeventienjarige jongen uit Aagtekerke. De school had gehoopt deze epidemie zonder verliezen door te komen.

2.016 slachtoffers
De huidige epidemie begon in mei en heeft inmiddels officieel 2.016 kinderen getroffen. Het werkelijke aantal ligt veel hoger, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, omdat niet alle ouders hun huisarts inlichten. De meeste patiënten zijn tussen de 4 en 12 jaar oud en niet gevaccineerd.

In de afgelopen twee weken zijn honderd nieuwe gevallen gemeld, vooral in de provincie Zuid-Holland. Vijf kinderen liggen in het ziekenhuis vanwege complicaties. ''De epidemie is voorlopig nog niet uitgewoed'', zegt een woordvoerder van het RIVM.

 
De epidemie is voorlopig nog niet uitgewoed.
Woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234