NieuwsOorlog in Oekraïne
Nederlandse regering wil nog dit jaar stoppen met gebruik Russisch gas
De Nederlandse regering wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft de minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Door energie te besparen en meer gas uit andere landen te importeren “lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen”, aldus de bewindsman.
Vorige week waarschuwde Jetten al dat gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom, dit in principe voor 10 oktober moeten beëindigen. Nieuwe contracten mogen vanwege Europese sancties niet meer worden afgesloten. Op dit moment nemen nog zo’n 120 gemeenten bij Gazprom gas af. Jetten noemde het “onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas”.
Van alle Europese landen is Nederland voor zijn economie het meest afhankelijk van gas. Maar het haalt relatief weinig gas uit Rusland, circa 15 procent. Het eventueel wegvallen van Russische gasleveranties zal daardoor in andere landen een groter effect hebben.
Jetten kan niet uitsluiten dat er Russisch gas via Nederlandse pijpleidingen naar andere landen blijft stromen. Om daar een einde aan te maken zijn Europese afspraken nodig.
Lees ook
Paul Krugman: ‘Duitsland is in feite het belangrijkste hulpje van Poetin. Dat is beschamend’
Import van kolen en olie
Aan de import van kolen en olie uit Rusland komt ook een einde. Daarvan had Jetten eerder al aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon.
Onderdeel van die plannen is een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas (lng). Daarnaast worden maatregelen genomen zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN) helpt daarbij als dat nodig is.