Belangrijk nieuwsNederland
Nederlandse regering plant bouw van twee nieuwe kerncentrales
Terwijl ons land tegen 2025 alle kernreactoren dicht wil, plant Nederland de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Dat staat in het regeerakkoord van de nieuwe regering.
Het nieuwe Nederlandse kabinet onder leiding van Mark Rutte presenteerde woensdag zijn regeerakkoord. Daarin staat dat de regering twee nieuwe kerncentrales in Nederland wil bouwen. Ook blijft de kerncentrale in Borssele langer open.
Na wat de geschiedenis ingaat als de langste formatie ooit, werd er gisteren dan toch een regeerakkoord bereikt tussen vier partijen: de rechtsliberale VVD, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie. Het akkoord, getiteld Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst, focust op het klimaat, de woningproblematiek en de stikstofuitstoot.
Het akkoord bevat de intentie om extra te investeren in kernenergie. De nieuwe kerncentrales moeten helpen om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te behalen. Ook maakt het Nederland minder afhankelijk van de import van buitenlands gas. Energiebedrijven die een kerncentrale willen bouwen, kunnen daarbij financiële hulp krijgen van de overheid. In totaal trekt het kabinet voor de komende tien jaar zo’n 35 miljard euro uit voor allerlei klimaatmaatregelen.
Lees ook
Hoofdredacteur Bart Eeckhout over het echte doel van Bart De Wever: ‘Inhoudelijk is de kernuitstap al lang beslecht. Het gaat nu over iets anders’
In zijn nieuwe boek Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat verzekert Maarten Boudry ons dat we een klimaatramp kunnen afwenden. ‘Niet de techno-optimisten, maar de ecologisten geloven in sprookjes’
Het kabinet trekt bovendien miljarden uit om de problemen op de woningmarkt en in de ziekenhuizen op te lossen. Ook komt er een apart miljardenfonds voor de aanpak van het stikstofprobleem. De plannen die nu worden gepresenteerd, zullen door de ministers volgend jaar worden uitgewerkt.
Om ervoor te zorgen dat er elk jaar 100.000 woningen bijkomen, schaft het nieuwe kabinet de controversiële verhuurdersheffing af. Dat is een belasting die woningcorporaties betalen. Wel moeten de corporaties het geld dat ze daardoor overhouden verplicht investeren in diverse type woningen. Van de 100.000 nieuwe huizen moet minstens twee derde bestaan uit betaalbare huurwoningen of koophuizen.
Om de acute woningnood voor arbeidsmigranten, daklozen, studenten en starters te ontlasten, komen er jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen, ook moeten er jaarlijks 15.000 huizen komen in voormalige kantoorgebouwen.
Studerende kinderen krijgen vanaf het studiejaar 2023-2024 weer een basisbeurs. Ongeacht het inkomen van de ouders krijgen alle studenten een vast bedrag. Daarbovenop blijft de inkomensafhankelijke aanvullende beurs bestaan voor kinderen van minder draagkrachtige ouders.
Behalve dat er miljarden worden uitgetrokken voor het klimaat, gebeurt dat ook voor natuur. Het stikstofprobleem is nog niet opgelost door vorige regeringen. Er komt 25 miljard euro op tafel om te voorkomen dat natuurgebieden vernield worden door de neerslag van stikstof.
Bezuinigen
De miljardenuitgaven voor stikstof en klimaat zijn eenmalig. Daardoor loopt de staatsschuld wel op, maar dat is tijdelijk. Doordat het kabinet elk jaar meer uitgeeft dan het ontvangt aan belastingen, loopt het begrotingstekort op tot naar verwachting 1,75 procent.
Hoewel de uitgaven voor de zorg de komende jaren fors stijgen, wil het kabinet die kostenstijging temperen door een bezuiniging van bijna 5 miljard euro. Een groot deel van dat geld moet worden gevonden door strenger te onderhandelen met farmaceuten over de prijs van medicijnen.
Verder wil het kabinet mensen met spaargeld ontzien. Mensen die hun vermogen steken in een huis en dat verhuren, gaan daarentegen meer belasting betalen.
Bij de presentatie van het akkoord zei informateur Johan Remkes (VVD) dat de formatie van een kabinet in de toekomst anders moet. “De lange formatie heeft het geduld van de samenleving danig op de proef gesteld.” Volgens mede-informateur Wouter Koolmees (D66) hebben de vier partijen net extra gelet op de uitvoerbaarheid van de plannen.
Door de lange formatie duurt de komende kabinetsperiode nog maar iets meer dan drie jaar: in maart 2025 staan al weer de volgende parlementsverkiezingen op de agenda.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de plannen. Dan zal naar alle waarschijnlijkheid VVD-leider Mark Rutte worden aangesteld als informateur om zijn vierde kabinet te gaan samenstellen. Dat zal dan begin januari worden beëdigd door de koning, waarna er definitief een einde komt aan de langste formatie ooit..
De nieuwe kerncentrales moeten Nederland helpen om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook maakt het Nederland minder afhankelijk van de import van buitenlands gas. Energiebedrijven die een kerncentrale willen bouwen, kunnen daarbij financiële hulp krijgen van de overheid.
In totaal trekt het nieuwe kabinet van Mark Rutte voor de komende tien jaar zo’n 35 miljard euro uit voor allerlei klimaatmaatregelen.