Donderdag 24/06/2021

Nederlandse recherche koortsachtig op zoek naar serieverkrachter

Hoeveel meisjes hij precies in de val wist te lokken is een goed bewaard geheim. Maar verder windt de Nederlandse recherche er geen doekjes om: Johan Frederik Stellingwerf is 'een aartsgevaarlijke zedendelinquent'. De 25-jarige man is momenteel de 'meest gezochte Nederlander ter wereld'. Na drie weken uitgebreid zoeken is er echter nog geen spoor.

door Peter Goris

'Echt, van zo'n jongen had ik nooit verwacht dat hij zo zou kunnen doorslaan', zucht D., een kennis. Hij is niet de enige die niet begrijpt hoe een jongen met zoveel capaciteiten als Stellingwerf helemaal ontspoorde. Hij is de jongste zoon van een respectabel advocatenpaar, hoogbegaafd, promovendus aan diverse universiteiten en fotomodel.

Op zijn eentje liep hij de kroegen en discotheken af, in de uitgaansbuurten van voornamelijk Groningen en Amsterdam. En in zijn leefwereld: de Duin- en Bollenstreek. Ten zuiden van Amsterdam. Noordwijk en omgeving. Het liefst op die plekken waar veel jonge meisjes rondhingen. Danscafés als de K2 in Amsterdam of Jantjes Verjaardag, waar hij volgens getuigen meermaals gesignaleerd werd. Waar de alcohol rijkelijk vloeide en de sfeer altijd uitgelaten was. Of op missverkiezingen allerhande.

Steevast zette hij zich onopvallend aan de toog. Met een cola. "Zonder ijs", weten insiders. Om meisjes nuchter te observeren, te selecteren. "Zijn versiertruc was bijzonder. Hij deed zichzelf voor als portier. Dan zei hij tegen meisjes: "Als er wat is, dan roep je mij maar." Hij ging altijd met vrij jonge meiden aan de haal", verklaarde een getuige in het Algemeen Dagblad.

"Een knappe jongen, hoor. Die kon iedereen krijgen die hij wilde", zegt V. op een van de talloze internetforums die in de weken na het opsporingsbericht net niet explodeerden van de getuigenissen. "En best wel stoer. Zo iemand waar je niet snel ruzie mee wil hebben."

"Hij is altijd enorm bezig geweest met zijn uiterlijk", zegt D., een kennis, tegen De Morgen. "Vijf dagen per week zat hij in de sportschool. Fitness. Dat was ook duidelijk te zien. En alles zonder verboden middelen of zo. Pure kracht. Helaas betekent dat ook dat zijn slachtoffers echt wel helemaal niks tegen hem konden beginnen. Dat weet ik wel zeker. Jammer genoeg."

Toen de Nederlandse politie ruim drie weken geleden het opsporingsbericht van Johan Frederik Stellingwerf de wereld instuurde, was meteen duidelijk dat het niet om 'zomaar' een verdachte ging. Meteen werden alle registers opengetrokken. Niet alleen de klassieke opsomming van naam, korte persoonsbeschrijving, de feiten waarvan hij verdacht werd en een foto. Alle mogelijke details werden toegevoegd.

Zijn signalement werd 'gezien de ernst van de feiten en het gevaar op recidive' meteen ook via televisie en via alle nationale en lokale media verspreid. Een kerel van 1,95 meter lang, licht getinte huidskleur, slank en gespierd, kort donkerblond haar met stekeltjes, meestal zwarte strakke kleding, confectiemaat 50, schoenmaat 45, zich verplaatsend met een zwarte vierdeurs-Opel Kadett van het bouwjaar 1991... Heel Nederland wist wat te doen. De jacht was geopend.

En hoe. Johan Frederik Stellingwerf kreeg zelfs meteen een plaatsje op Wikipedia. En in een mum van tijd werd ingezoomd op Sassenheim, waar hij woonde. Op de boksbal en de in plastic ingepakte fitnesstoestellen in de tuin van het 'residentiële' huis van zijn ouders. Een gepensioneerd koppel advocaten, vader is 79 jaar oud, moeder 69 jaar. Met een goed gevulde bankrekening.

Amper verdekt werd ook met de vinger naar zijn ouders gewezen. Als onverwacht nakomertje in het gezin zou hij volgens kwatongen steevast weggedrumd zijn door zijn twee veel oudere halfbroers. Moeilijk kereltje ook, vonden ze in de buurt.

"Dat verhaal van 'altijd al rotjong' klopt hoegenaamd niet", beweert zijn vriend D. "Ik heb hem eigenlijk altijd gekend als een normale jongen. Dat betekent niet dat hij een ideale opvoeding heeft gekregen. Hij had het op dat gebied beter kunnen treffen."

Op school had hij het ook niet makkelijk. D.: "Op de basisschool was het al duidelijk dat hij er niet bij hoorde. Veel vrienden had hij niet en hij werd vaak gepest. Vandaar ook die sportschool later. Tegen het treiteren. Ik heb hem op de middelbare school vaak zijn gelijk zien halen met de vuisten. Maar langs de andere kant was hij voor diegenen die hem wel wilden kennen een erg zachtaardige jongen."

En er was nog iets waarmee jonge kerels zich doorgaans niet superpopulair maken op de speelplaats: al snel was duidelijk dat Johan Frederik hoogbegaafd was. D.: "Hij was slim, ja. Haalde altijd erg hoge cijfers. En hij was ook erg leergierig. Een beetje te veel zelfs, ook naar het oordeel van leraars. Hij stelde altijd zoveel vragen."

"En voor hij aan de sportschool begon, was hij ook zo'n schriel, mager kereltje", zeggen andere kennissen. "Het perfecte slachtoffer om te pesten, met andere woorden. En toen hij dan aan zijn uiterlijk begon te werken, werd hij versleten voor homo. Hij werd in de loop der jaren almaar agressiever."

En wat met de meisjes? "In de basisschool ging hij al het liefst met hen om", weet D. "Maar of hij daarom later veel vriendinnetjes had? Op de middelbare school alvast niet. Hij ging ook pas in de vijfde klas, erg laat dus, voor de eerste keer uit. Met een paar meiden. Vanaf toen had hij wellicht de smaak te pakken. Sindsdien heb ik hem ook niet meer of weinig gezien of gehoord. Naar ik hoor is het in zijn studententijd stilaan helemaal beginnen mislopen."

'Dominant, heetgebakerd, rare kwast, zonderling, eenzame engerd...' Zo kenden ze hem niet alleen als student, maar blijkbaar ook als leraar. Na zijn studies nam hij verschillende baantjes aan als uitzendleerkracht. Baantjes genoeg, maar nooit erg lang. Telkens werd hij na enkele dagen of weken de laan uitgestuurd, door zijn vreemde gedragingen. "Hij was als leraar echt een machtswellusteling die er een kadaverdiscipline op na hield en veel te driftig omging met zijn leerlingen", herinnerden zijn ex-collega's zich de afgelopen weken in de pers. " Echt een enge man", beaamden ex-leerlingen.

Ondertussen had hij zich ook ingeschreven als model bij verschillende bureaus. Voor de aandacht en de poen. Zonder echter één opdracht binnen te halen, beweren zijn 'werkgevers' nu.

Sinds een klein jaar was hij een andere richting ingeslagen. Hij ging doctoreren. Vreemd genoeg op twee plaatsen tegelijkertijd, in Groningen en Amsterdam.

Genoeg informatie om hem snel te vinden. Dat dacht de Nederlandse recherche ook. En nog eens honderden tips stroomden de afgelopen drie weken binnen. Deze week werd wel zijn Opel Kadett gevonden, in Duitsland. Van Johan Frederik Stellingwerf echter geen spoor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234