Dinsdag 15/10/2019

Nederlandse PvdA-minister: 'Boerka op straat moet kunnen'

Den Haag l Het zal voormalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk als een vloek in de oren klinken, maar volgens Ella Vogelaar, kersvers PvdA-minister voor Wonen, Wijken en Integratie, is een boerka op straat 'geen probleem'.

Het stuk textiel, dat ook het gezicht van de vrouw zo goed als onzichtbaar maakt, is alleen "niet wenselijk" in sommige beroepscategorieën, aldus Verdonks opvolgster donderdagavond in het tv-actualiteitsprogramma Nova. Volgens Vogelaar is de boerka zodoende niet gepast op scholen, of andere plaatsen "waar face-to-facecontact belangrijk is". "In dat soort beroepen kan een boerka belemmerend zijn", aldus de excellentie.

Vogelaars standpunt gaat lijnrecht in tegen dat van haar voorgangster Rita Verdonk. In het vorige, christelijk-liberale kabinet werkte Verdonk net aan een algemeen verbod op gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op straat of in het openbaar vervoer.

De vraag luidt nu hoe een en ander mogelijkerwijs zijn weg naar een wettekst kan vinden, zeker omdat de grootste coalitiegenoot in de Nederlandse regering, het christendemocratische CDA, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen nog voor een algeheel boerkaverbod gestemd had.

Ook volgens de al geldende regels kunnen boerka's in de Nederlandse trams en bussen verboden worden. Zo is het om veiligheidsredenen niet toegestaan om in het openbaar vervoer gezichtsbedekkende kledij te dragen, zoals een integraalhelm of een gezichtsmasker. Maar ook de boerka kan onder het verbod vallen.

Voorts kan in het onderwijs ook al tegen boerkadraagsters opgetreden worden omdat zo'n kleding communicatiebelemmerend werkt. In het regeerprogramma van Balkenende IV is opgenomen dat er naar een oplossing gezocht moet worden voor de gevolgen van boerkadracht voor de openbare orde. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234