Woensdag 26/02/2020

Nederlandse pers en analisten lusten Wesley Sonck en co. rauw

Hans Kraaij senior: 'Hij staat op het veld altijd met die armen te zwaaien. Precies of hij staat nooit buitenspel. Nee, het komt niet echt over'

'Sonck is een miskoop, net als alle Ajax-Belgen'

Het dondert boven het hoofd van Ajax-spits Wesley Sonck. De Nederlandse pers hakte begin deze week met de botte bijl op hem in. De Morgen vroeg aan de vooraanstaande Nederlandse voetbalstemmen Hans Kraaij senior en Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International, wat er aan de hand is en hij kreeg harde taal te horen. 'Niet goed genoeg.' In één adem worden ook de andere Belgische Ajacieden vermeld. 'Net als Sonck miskopen.'

Amsterdam

Eigen berichtgeving

Kristof Windels

Vijf goals scoorde Ajax dit weekend tegen Den Bosch. Geen enkele daarvan werd gemaakt door de eigenlijke spits op het veld bij de Amsterdammers. Die aanvaller van dienst was Wesley Sonck en hij moest het dan ook ontgelden toen zondagavond de Nederlandse kranten ter perse gingen. "Sonck speelde geen rol van betekenis", had de Volkskrant gezien en ze vond dat "een alarmerend signaal". "Verdwaald en machteloos worstelde hij", aldus Het Algemeen Dagblad. "Voetbaltechnisch voldoet hij niet aan het profiel van een traditionele Ajax-spits", was het besluit.

Het mag duidelijk zijn: Sonck kan op niet al te veel sympathie meer rekenen bij de Nederlandse pers. Voor Johan Derksen, hoofdredacteur van het toonaangevende weekblad Voetbal International, hoeft echter geen twijfel te bestaan over de reden waarom. "Sonck is niet goed genoeg voor Ajax. Simpel. Toen Zlatan Ibrahimovic er nog in de spits speelde, kwam hij helemaal niet aan bod. Nu de Zweed weg is, lukt het ook niet. Hij kan voetballen in een Belgisch systeem met twee spitsen, maar zoals Ajax speelt, met vleugelspitsen, gaat het niet. Zonder Zlatan is Ajax kansloos in de Champions League. Een wereld van verschil is het."

Derksen is niet gewend om een blad voor de mond te nemen en doet dat in het geval van Sonck zeker niet. "Hij is eigenlijk derde keuze bij Ajax. Toen Zlatan vertrok, wou men Arouna Koné binnenhalen, maar dat is in extremis mislukt toen die medisch niet leek te voldoen. Nee, Sonck is een miskoop, net als alle Belgen bij Ajax. We hadden hier ooit een linksback (Jelle Van Damme, KW). Die heeft nooit veel bijgebracht en speelt ondertussen bij Southampton. En dan is er nog Tom Soetaers, daar is ook al niets van te zien." De belofte Tom De Mul dan misschien? "Dat is een jeugdspelertje. Die kan het nog niet aan. Als de jongen die normaal op zijn positie speelt opnieuw fit is, komt De Mul ook niet meer aan de bak. Echt waar, dit zijn allemaal spelers van het niveau van Roda JC. Niet van Ajax."

Heeft meneer Derksen misschien iets tegen Belgen? "Men kan dit alles België niet kwalijk nemen. Het is Ajax dat hier in de fout is gegaan. Ze dachten dat dit succes zou meebrengen, maar dat is dus niet het geval." Hans Kraaij senior, gerenommeerd voetbalanalist, beaamt. "Hier in Nederland hebben we niets tegen Belgische voetballers. Kijk maar naar Bart Goor. Die doet het goed bij Feyenoord en krijgt daar ook alle lof voor. Of het nu een Ghanees, een Engelsman, een Turk of een Belg is die op het veld staat, dat doet er niet toe. Een spits moet scoren en als hij dat niet doet, dan voldoet hij niet."

Ook bij deze analist valt dus weinig sympathie te bespeuren voor Sonck. "Je moet er geen medelijden mee hebben", maakt Kraaij duidelijk. "Hij maakt geen goals en dat is jammer voor hem." Dat hij voetbaltechnisch niet zou voldoen, daar is Kraaij nog niet zo van overtuigd. "Men zegt dat hij geen Ajax-spits is, maar daar bestaat geen definitie voor. Alhoewel: een Ajax-spits is een spits die scoort. Of dat nu elegant is of niet, op de manier waarop Cruijff en Van Basten het deden of niet, dat doet er allemaal niet toe. Het is de efficiëntie die telt. En die is er niet."

Hoe het in de toekomst verder moet met Sonck, daar is men in Nederland nog niet helemaal uit. Volgens Derksen zal Sonck bijvoorbeeld nooit slagen. "Hij wordt nooit een succes in Nederland. Van die illusie ben ik ondertussen wel al afgestapt." Kraaij is dan weer milder en denkt dat de Belg toch nog zijn draai kan vinden. "Ik weet dat het een goed voetballer is. Maar om er te komen, moet hij veel kunnen spelen en tijd krijgen. Dat is moeilijk bij Ajax. Hij staat onder heel zware druk en loopt het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen. Het is een harde wereld en hij zit momenteel duidelijk in een moeilijke periode. Sonck heeft nog een lange weg te gaan. De vraag is of hij het mentaal wel aankan."

De psychologische druk lijkt de Belg inderdaad steeds moeilijker te verteren. De kritiek van de pers heeft Sonck duidelijk geraakt en hij heeft zelfs een persstop afgekondigd. En dat is volgens Kraaij niet meteen een verstandige beslissing. "Dit is niet sterk van hem en het helpt hem helemaal niet. Zijn gedrag op het veld overigens ook niet. Hij staat altijd met die armen te zwaaien. Precies of hij staat nooit buitenspel. Nee, het komt niet echt over. Toen ik hem de eerste keer hoorde praten dacht ik: 'Dat is een brutale Belg, die laat zich niet intimideren.' Ik was fout."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234