Zaterdag 24/08/2019

Nederlandse onderzoekers beginnen werkzaamheden in Oost-Oekraïne

Internationale onderzoekers kregen tot nu toe enkel beperkte toegang tot het rampgebied. Vandaag is ook een Nederlands onderzoeksteam aan de slag gegaan. Beeld AP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra vandaag gezegd aan ANP. De onderzoekers kunnen echter nog niet naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. Dat kan pas als hun veiligheid kan worden gegarandeerd.

Het onderzoeksteam is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van onder meer satellietbeelden, radarbeelden, foto's en informatie van de luchtverkeersleiding. Hiermee kan al veel werk worden verzet. Ook worden de zwarte dozen nu uitgelezen in Groot-Brittannië. Het onderzoek van de zwarte dozen gaat zeker enkele weken duren. Joustra kan nog niet zeggen hoe lang het hele onderzoek in beslag gaat nemen. "Ik ben wel hoopvol dat we uiteindelijk tot de conclusie kunnen komen van wat er is gebeurd."

Volgens Joustra kunnen de Oekraïense autoriteiten nog geen garantie geven voor de veiligheid van de onderzoekers in het rampgebied. "Dat is zeker geen onwil", benadrukt de voorzitter. "Het is gewoon moeilijk te regelen, maar we zijn nu druk bezig de missie op te zetten en de veiligheid te organiseren."

"Ongestoord werken"
De veiligheid is voor het onderzoeksteam van extra belang, benadrukt hij. Het team moet ongestoord en vrij kunnen werken. Joustra: "Niet iedereen zal even blij zijn dat wij de plek van de ramp onderzoeken."

De onderzoeksraad heeft nu vier mensen in Kiev paraat. Het totale onderzoeksteam waaraan de raad leiding geeft, bestaat uit 25 onderzoekers uit verschillende landen.

Met het onderzoek dat nu wel al wordt gedaan, probeert het team het werk op de rampplek zo goed mogelijk voor te bereiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden