Vrijdag 09/06/2023

Belangrijk nieuwsNederland

Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken stapt op na Afghanistan-debacle

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66), minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA), premier Mark Rutte en staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid tijdens het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.  Beeld ANP
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66), minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA), premier Mark Rutte en staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid tijdens het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.Beeld ANP

Sigrid Kaag, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft vanavond haar ontslag ingediend nadat ze in de Tweede Kamer een motie van afkeuring gepresenteerd had gekregen. Een meerderheid verweet Kaag en minister van Defensie Ank Bijleveld fouten bij de evacuaties van Nederlanders uit Afghanistan. Bijleveld blijft wel zitten.

RedactieANP en Belga

De D66-minister, die ook de leider van de links-liberale partij is, trok haar conclusies nadat het Nederlandse parlement over de motie van afkeuring tegen haar had gestemd vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Volgens de Tweede Kamer zijn bij de evacuaties mensenlevens op het spel gezet en is er veel tijd verloren.

De motie, ingediend door oppositiepartij PvdA, kreeg 78 stemmen voor en 72 tegen. Meerderheidspartij ChristenUnuie stemde met de voltallige oppositie mee en steunde Kaag niet. De andere regeringspartijen VVD (rechtsliberaal), D66 en CDA (christendemocratisch) stemden tegen. De motie van afkeuring was gericht tegen het hele kabinet, maar daarin werd Kaag expliciet als eindverantwoordelijke genoemd.

‘Minister moet gaan’

“Uw kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld”, zei ze. “Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders als eindverantwoordelijke als minister de consequenties aanvaarden. In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd. Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn. Het was een grote eer.”

Een motie van afkeuring is in Nederland niet hetzelfde als een motie van wantrouwen. De eerste heeft vooral een symboolfunctie, regeringsleden kunnen in principe na de goedkeuring ervan blijven zitten. Een motie van wantrouwen van de SP werd verworpen, maar een tweede motie van afkeuring tegen minister van Defensie Ank Bijleveld werd wel aangenomen. Toch blijft Bijleveld zitten. Kaag heeft daar naar eigen zeggen geen oordeel over. “Dit zijn mijn keuzes, iedereen maakt zijn eigen keuze.”

De Nederlandse regering is sowieso al maandenlang ontslagnemend na de verkiezingen van maart. D66 was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen, maar voorlopig zit er na een half jaar nog maar weinig schot in de regeringsvorming. Kaag heeft ook de andere bewindspersonen van D66 gevraagd in functie te blijven. Die zullen dat doen, zei Kaag. Zelf gaat ze wel door als fractievoorzitter van D66.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234