Zondag 26/01/2020

Nederlandse minister betreurt Anciaux' beslissing in zaak-Reve

Brussel

Persagentschappen en eigen berichtgeving

De Nederlandse staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) betreurt het zeer dat de Prijs der Nederlandse Letteren niet door de Belgische koning Albert wordt uitgereikt aan Gerard Reve. Hij verklaarde zich niet te kunnen voorstellen dat de Nederlandse koningin Beatrix een dergelijke prijsuitreiking onder dezelfde omstandigheden ook zou weigeren.

Gisteren zei Van der Ploeg voor de Nederlandse Radio 1 dat hij hoopt dat de komende dagen alsnog een oplossing wordt gevonden die recht doet aan "de grote betekenis van Reve als een van de grootste Nederlandse schrijvers". Van der Ploeg zei daarover contact te hebben met zijn Vlaamse ambtgenoot Bert Anciaux, die politiek verantwoordelijk is voor de weigering van koning Albert. De Nederlandse staatssecretaris benadrukte echter ook dat de prijsuitreiking "een Belgische aangelegenheid is" en dat hij begrip heeft voor de Belgische gevoeligheid in deze kwestie na de affaire-Dutroux. Tegen Reves levensgezel Joop Schafthuizen loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek wegens pedofilie.

Van der Ploeg reageerde zo op opmerkingen van het D66-Tweede-Kamerlid Dittrich, die de staatssecretaris opriep zich van zijn Vlaamse ambtgenoot te distantiëren. Dittrich vindt het in strijd met de normen van de rechtstaat dat Reve wordt gestraft voor een verdenking tegen zijn partner.

Vrijdag hadden meer dan vijftig Vlaamse en Nederlandse schrijvers in een petitie het ontslag van Anciaux geëist (DM 17/11). Anciaux heeft de politieke verantwoordelijkheid opgeëist en heeft, aldus de ondertekenaars, de hoogste literaire onderscheiding in het taalgebied "onherroepelijk beschadigd". Anciaux reageerde diep gekrenkt maar nodigde de auteurs toch uit voor een "open gesprek" op zijn kabinet, vandaag om 17 uur.

Gisteren besloten de ondertekenaars niet op die uitnodiging van Anciaux in te gaan. "Dat gesprek is onmogelijk en overbodig", aldus een mededeling die gisteravond werd verspreid. "Onmogelijk", omdat de ondertekenaars geen vakbond of beroepsvereniging zijn die een afvaardiging naar onderhandelingen kunnen sturen. "Overbodig", omdat er "voldoende officiële instanties en personen (zijn) met wie minister Anciaux kan overleggen, om te komen tot een belangwekkende stap die zijn eerdere beslissing bijstuurt en die aldus de eis tot ontslag kan neutraliseren."

De ondertekenaars voelen zich door Van der Ploeg gesterkt in hun overtuiging dat Anciaux, vooraleer hij zijn beslissing nam, "weinig tot geen overleg heeft gepleegd met wie dan ook, zelfs niet met de officiële actoren die daarvoor meer zijn aangewezen dan individuele schrijvers".

Schafthuizen overweegt inmiddels een klacht wegens smaad tegen Anciaux in te dienen omdat die in De Morgen heeft gezegd dat Schafthuizen spelletjes speelt en er met hem niet te praten valt. Anciaux heeft nog nooit met mij gepraat, aldus nog Schafthuizen. (ER)

Inmiddels werd de petitie nog ondertekend door: Alstein, Geert Beullens, Suzanne Binnemans, Johan de Boose, Walter van den Broeck, Paul Demets, Frans Denissen, Jef Geeraerts, Peter Holvoet-Hanssen, Geert van Istendael, Gerrit Komrij, Kees van Kooten, Bob van Laerhoven, Guido Lauwaert, Bart Moeyaert, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Jan Vanriet, Dimitri Verhulst en Bart Vonck. Dat brengt het totaal op 66 schrijvers.

Standpunt, pagina 2

en Opiniemakers, pagina 17

Vlaamse schrijvers gaan niet in op uitnodiging voor 'open' gesprek met Anciaux

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234