Zondag 23/01/2022

Nederlandse meisjes roepen op tot zelfmoord via sms

Twaalf Nederlandse meisjes van enkele scholen in Enschede hebben elkaar dit voorjaar via sms en chatten aangespoord om zelfmoord te plegen. Ze stuurden elkaar teksten zoals: 'Ken jij J.? Die gaat vanavond zelfmoord plegen.' Een school en de politie namen de zaak ernstig. Een maand voordien hadden twee andere meisjes zich van het leven beroofd.

Door Nathalie Carpentier

BRUSSEL l Hans Reiber, rector van het Stedelijk Lyceum, een van de betrokken scholen, was stomverbaasd toen hij ervan hoorde. 'Het ging als een lopend vuurtje. Ik schrok van de snelheid waarmee zoiets gaat', zei hij aan de Nederlandse media.

Aanvankelijk wilde de school het nieuws stilhouden om niet nog meer meisjes op ideeën te brengen. Het fenomeen kwam pas aan het licht nadat een journalist van het dagblad Tubantia de schoolpsycholoog van het Stedelijk Lyceum sprak. Aanleiding waren racistische teksten op internet na de dood van twee meisjes begin dit jaar, waarbij één Turks meisje zelfmoord had gepleegd. Toen vertelde de schoolpsycholoog over de zelfmoordhype in maart en april.

Op vraag van de school berichtte Tubantia er pas dit weekend over omdat het fenomeen nu stilaan wegebt. "Het was bijna besmettelijk, zoals de meiden elkaar opjutten", zegt schoolpsycholoog Frank Rijnders van het Stedelijk Lyceum in enkele Nederlandse media. De meisjes, tussen twaalf en vijftien jaar oud van verschillende scholen, spoorden elkaar via internet en gsm aan. Zelfmoord werd verheerlijkt. "'Wie durft?', vroegen ze elkaar."

De school nam contact op met de politie, die een crisisteam samenstelde met de gemeenschappelijke gezondheidsdienst, de gemeente, de school en een hulpverleningsinstelling. Ze spoorden de meisjes met zelfmoordplannen op en praatten met hen. Een meisje werd opgenomen in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook met de ouders werd een bijeenkomst georganiseerd.

Hans Reiber, de rector van het Stedelijk Lyceum, reageerde geschokt in de media. "Het speelde breed in de stad en ging alleen om meisjes. Zij uitten hun gevoeligheden diepgaand via internet en mobieltjes." De school was niet bereikbaar voor commentaar, maar Beate Nieuwhuis, communicatieverantwoordelijke van de regio Twente in de zaak, bevestigt de zelfmoordhype. "Geen van de twaalf meisjes heeft echt zelfmoordpogingen ondernomen", beklemtoont Nieuwhuis. "Of er een verband is met de eerdere twee zelfmoorden is ook niet zo duidelijk."

Waarom slaat zo'n boodschap aan? "Veel mensen die zich in een crisis bevinden zijn vatbaar voor imitatiegedrag bij zelfmoord. Jongeren zijn nog vatbaarder", reageert Alexandre Reynders van het Centrum ter Preventie van Zelfmoord. "Zelfmoord blijft aangeleerd gedrag. Wie zich op zo'n ogenblik in een crisis bevindt en een heel verengd beeld heeft, kan zich herkennen in een aantal details en denken dat het voor hem of haar ook de enige oplossing is. Maar het blijft wel heel uitzonderlijk dat jongeren afspreken om het echt te doen.

"Wij raden altijd aan om details over een zelfmoord niet vrij te geven, net vanwege de kans op imitatiegedrag", vervolgt Reynders. "We vragen vooral om het niet te romantiseren." Reynders vindt de reactie van de school om hulpverlening in te schakelen maar voorts het fenomeen zo lang mogelijk stil te houden dan ook terecht. "Het is vooral belangrijk om tijdig de alarmerende signalen op te vangen."

Zelfmoordlijn: 02/ 6499555 of

www.zelfmoordpreventie.be

Frank Rijnders:

Het was bijna besmettelijk, zoals de meiden elkaar opjutten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234