Vrijdag 02/12/2022

Studeren

Nederlandse masterstudies steeds vaker enkel voor besten

Vlaamse studenten moeten nog niet vrezen.
Vlaamse studenten moeten nog niet vrezen. "Dit is een onwenselijke evolutie", zegt Rik Torfs.Beeld Bas Bogaerts

In Nederland selecteren steeds meer masteropleidingen aan de poort. In verschillende masters worden alleen studenten met een gemiddelde van 7/10 of meer voor hun bachelorvakken toegelaten. "Een gevaarlijke evolutie", zegt Rik Torfs.

Rik Kuiper

Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam die na hun bachelor politicologie ook een master politicologie willen doen, moeten gemiddeld een 7 hebben. Bovendien moeten ze een motivatiebrief schrijven en goed scoren op een test Engels. Voor politicologie in Leiden geldt hetzelfde, en de opleiding archeologie daar werkt aan een vergelijkbare procedure. De Rotterdam School of Management kondigde aan de 7/10-regel te zullen invoeren, andere universiteiten overwegen ook zulke maatregelen.

De universiteiten kunnen de strengere eisen stellen omdat de wet in Nederland onlangs is gewijzigd. Voorheen moesten de eigen bachelors automatisch worden toegelaten tot minimaal één masteropleiding van de faculteit waar ze gestudeerd hadden. Zo'n doorstroommaster is niet meer verplicht.

Het was een van de maatregelen om 'de juiste student op de juiste plek' te krijgen en uitval van studenten terug te dringen.

Volgens directeur Anne van de Graaf, bij Rotterdam School of Management verantwoordelijk voor de masteropleidingen, is het logisch dat haar instelling strenger gaat selecteren. "We trekken veel goede studenten vanuit de hele wereld", zegt ze. "Zij moeten al een 7 hebben staan of de toelatingstest halen. Dat eisen we nu ook van onze eigen studenten. We moeten die twee groepen voor de wet gelijk behandelen en hebben besloten de lat hoog te leggen. Zo hopen we de kwaliteit van de opleiding verder te verhogen."

Dat de faculteit straks eigen bachelors zal moeten wegsturen, neemt ze op de koop toe. "Een deel van onze eigen bachelors is niet goed genoeg voor onze masters. Dat moet ook kunnen. In de bachelor-masterstructuur zijn de eindtermen van een bachelor niet per definitie gelijk aan de instroomeisen van een master. Daar moeten we hier in Nederland nog aan wennen, maar in het buitenland is het gebruikelijk."

"Opleiding niet goed genoeg"

De vereniging van universiteiten VSNU vindt het een goede ontwikkeling dat universiteiten selectiever worden, mits elke gediplomeerde bachelor - ook die met zesjes - ergens in het land een master kan doen. "Wij zijn voor een verdere profilering van het universitaire landschap", zegt woordvoerder Bastiaan Verweij. "De ene universiteit biedt een excellentietraject, de andere een breed toegankelijke master. Zo heeft de student meer te kiezen."

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is kritisch. De toegankelijkheid van het onderwijs komt in het geding, zegt bestuurslid Laurens Nuijten. "Wij vinden dat studenten een opleiding moeten kiezen, niet dat opleidingen studenten moeten kiezen." Het staat de LSVb bovendien tegen dat instellingen vooral selecteren op de kille cijfers. "Die geven geen volledig beeld van de kwaliteit van een student", zegt Nuijten.

De betreffende opleidingen wijzen erop dat er altijd een sluiproute is. Studenten met een laag cijfergemiddelde kunnen bij de Rotterdam School of Management toegang tot de master krijgen via een toelatingstest. Bij de VU kunnen studenten een verzoek indienen bij de toelatingscommissie.

In ons land is dit niet aan de orde, en KU Leuven-rector Rik Torfs wenst dat zo te houden. "Als een student met een bachelordiploma niet meer onmiddellijk en zonder reserves kan doorstromen naar een masteropleiding, dan zeg je in een adem dat de bacheloropleiding eigenlijk niet goed genoeg is", zegt Torfs. "Deze selectieve houding kan alleen als een academische bachelorstudie op zichzelf een duidelijke finaliteit heeft en bijvoorbeeld uitstekend zou voorbereiden op de arbeidsmarkt. Nu is dat niet het geval. Hier niet, maar ook in Nederland niet.

"Ik vind dit een redelijk gevaarlijke evolutie, omdat je een deel van de bachelorstudenten in de steek laat. Het is alsof wij zouden zeggen dat het aso-diploma niet rechtstreeks meer zou kunnen leiden tot een academische opleiding. Universiteiten moeten juist vanaf het begin hun verantwoordelijkheid topnemen en het zou dan ook bijzonder onwenselijk zijn als Vlaanderen deze kant op zou gaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234