Zondag 01/08/2021

Nederlandse literatuur

Nogal wat uitgevers zetten het komende voorjaar de tering naar de nering. Toch dreigt er helemaal geen leesanorexia. Opmerkelijk zijn alvast drie Vlaamse vrouwelijke debutanten.

Paul Baeten Gronda, Straus Park, De Bezige Bij Antwerpen. Familiegeschiedenis, aangekondigd als een 'grote kosmopolitische roman' over familie, liefde en wraak. De uitgeverij afficheert de saga als de zoveelste 'grote doorbraak' van Gronda. Benieuwd.

Gie Bogaert, Noora's dwaling, De Bezige Bij Antwerpen. Fijnschrijver Bogaerts roman over een onhaalbare liefde is pas uit. Na het dodelijke ongeval van haar zoontje is Noora Berger vier dagen spoorloos. Op een avond duikt ze weer op, helemaal in de war en zonder een fractie herinnering.

Hugo Claus is alomtegenwoordig. Vijf jaar na zijn dood eert De Bezige Bij hem met een jubileumeditie van Het verdriet van België, de 35ste druk, en tussen 13 en 24 februari staat hij ook centraal in Saint-Amour. Daarnaast is er de handleiding Kleine encyclopedie van het verdriet, waarin prominente en jonge auteurs diverse facetten van Claus' magnum opus belichten. Veerle Claus maakte een keuze uit zijn liefdespoëzie: Je buik van pimpelmees. Marc Didden komt met een persoonlijke hommage, een soort liefdesbrief aan Claus, terwijl er ook een studie verschijnt over Claus en de politiek.

Saskia De Coster, Wij en ik, Prometheus. De Coster waagt zich aan een 'manke familieroman' die zich afspeelt in een upperclassmilieu, waar het wemelt van de sluimerende geheimen en verborgen drama's. Desperate Housewivesmeets Jonathan Franzen, aldus de flaptekst.

Valerie Eyckmans, Verloren maandag, Podium. Hilarisch en meedogenloos portret van het kantoorleven. Eva, een hoogopgeleide vrouw van dertig, saboteert haar eigen leven op het gebied van werk, liefde en familie. Debuut van de Antwerpse copywriter.

Theo Kars, Memoires van een slecht mens, Athenaeum. Tweede deel van de geestrijke memoires van zelfverklaarde 'slechterik' en 'paria van het literaire dorp' Theo Kars, bekend als Casanova-vertaler. Over zijn libertijnse levenswandel en manieren om al dan niet legaal geld te verdienen.

Rudy Kousbroek, Rozen op jullie pad. Brieven aan Gerard Reve, Atlas/Contact. Bundeling van Kousbroeks brieven aan zijn vriend Gerard Reve, met wie Kousbroek als rationalist hemelsbreed van mening verschilde. Hij wijkt geen duimbreed voor 'mysticus' Reve, wat de briefwisseling "spannend, geestig en soms pijnlijk" maakt.

An Mertens, Tot later, De Bezige Bij Antwerpen. Debuut over vijf jongeren in het hedendaagse Brussel, die uitzoeken wat ze met hun leven willen aanvangen. Deze 'eigentijdse stadsroman' krijgt bij voorbaat lof mee van Koen Peeters en Annelies Verbeke.

Ivo Michiels, Maya, maya, De Bezige Bij. Zojuist verschenen postume roman van de in oktober overleden Michiels. Over een man die met een hartkwaal in een ziekenhuis ligt en er verbluft wordt door de schoonheid van verpleegster Alex.

Griet Op de Beeck, Vele hemels boven de zevende, Prometheus. Debuut van De Morgen-columniste en reportagemaakster. Vijf levens, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Iedereen probeert overeind te blijven in dit bestaan dat "belachelijk mooi en geweldig lastig" is, allemaal tegelijk. Met blurbs van Rik Torfs, Peter Verhelst en Tom Lanoye.

Monika van Paemel, Weduwenspek, Querido. Een terugkeer langs de grote poort voor Van Paemel? Een roman die wordt aangekondigd als een bikkelharde 'weduwenroman' over de oorlog tussen de seksen. Speelt zich af aan het sterfbed van een lang uit het zicht verdwenen echtgenoot.

Ilja Leonard Pfeijffer, La superba, Arbeiderspers. Pfeijffers hoogsteigen monument voor Genua, de hoogmoedige, labyrintische stad waar hij sinds enige tijd zijn tenten heeft opgeslagen. De roman is ook "een liefdesverhaal dat tragisch eindigt" en doorprikt de illusie van "een beter leven elders".

Erik Vlaminck, Miranda vanFrituur Miranda, Wereld-bibliotheek. "Miranda van Frituur Miranda. Overdag was ze zot als een achterdeur, 's avonds zo heet als een gloeiende kolenstoof." In het volkse idioom van Vlaminck klinkt dat veelbelovend in deze novelle, na het succesvolle Brandlucht, waarin het personage Miranda eerder een cameorol had.

Paul Baeten Gronda en Griet Op de Beeck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234