Zaterdag 22/01/2022

Chileens avontuur

Nederlandse Koninklijke Munt in grote problemen door mislukt Chileens avontuur

null Beeld EPA
Beeld EPA

Door een mislukt avontuur in Chili is de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in grote problemen geraakt. Directeur Maarten Brouwer stapt op. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Financiën bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Het staatsbedrijf heeft grote schulden en wordt enkel overeind gehouden door Financiën, dat nog 18 miljoen tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo'n 130 mensen werken. Over de jaren 2014 en 2015 dreigt een miljoenenverlies. De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten.

De kiem van de crisis ligt bij een grote opdracht uit Chili twee jaar geleden om 850 miljoen peso's te slaan. Er waren problemen bij de productie en de Chileense inspectie keurde de munten uiteindelijk af. De KNM kreeg een boete wegens wanprestatie.

undefined

In 2013 verwierf de Koninklijke Nederlandse Munt een order voor het slaan van 850 miljoen Chileense peso's. De Chileense inspectie keurde die munten echter af en KNM kreeg een boete wegens wanprestatie. Beeld rv
In 2013 verwierf de Koninklijke Nederlandse Munt een order voor het slaan van 850 miljoen Chileense peso's. De Chileense inspectie keurde die munten echter af en KNM kreeg een boete wegens wanprestatie.Beeld rv

"Het liquiditeitsprobleem bij KNM is van dien aard dat we ons zorgen maken over de toekomst van het bedrijf", staat al in een interne notitie van Financiën uit april 2015. Volgens datzelfde stuk betekent een mogelijk faillissement "een strop van vele miljoenen euro's". "Tevens is rekening te houden met de mogelijkheid dat het omvallen van een staatsdeelneming gevolgen heeft voor de waardering van andere staatsdeelnemingen."

Ondanks die zorgen informeerde de verantwoordelijke staatssecretaris Eric Wiebes de Kamer pas in augustus 2015 voor het eerst over de problemen. Dat gebeurde nadat de Volkskrant vragen had gesteld, al is dat volgens het ministerie toeval.

Puin

Het bedrijf, waar zo'n 130 mensen werken, staat sinds juni onder verscherpt toezicht van Financiën en moet maandelijks rapporteren. Dat blijkt uit interne stukken in handen van de Volkskrant, verkregen na een WOB-verzoek.

De chief financial officer van KNM is al opgestapt. Vandaag maakte ook topman en 'muntmeester' Brouwer bekend dat hij begin 2016 vertrekt. Nu moet een chief restructuring officer puin gaan ruimen. In een brief die Wiebes vandaag naar de Kamer stuurt, staat dat de grootste financiële zorgen nu 'onder controle' zijn. Toch weigert de accountant nog steeds de jaarrekening van 2014 goed te keuren.

Chileens avontuur

De problemen bij het voormalige staatsbedrijf zijn deels ontstaan door een mislukt commercieel avontuur in Chili. Als compensatie voor de teruglopende vergoedingen uit Nederland (zo is bijvoorbeeld de productie van 1- en 2-eurocentmunten weggevallen) wist het munthuis in 2013 een uitzonderlijk grote order binnen te halen voor het slaan van 850 miljoen Chileense peso's.

Die opdracht verliep moeizaam. Een nieuwe verpakkingsmachine werkte niet goed (tegen de producent loopt een juridische procedure) en door 'oxidantvlekjes' kwamen de munten niet langs de Chileense inspectie. KNM was verplicht om boetes te betalen vanwege wanprestatie.

Toch gelooft lang niet iedereen dat het mislukte avontuur in Chili de bron is van alle problemen. De interne organisatie zou volgens ingewijden al lang ernstige gebreken vertonen.

De overheid treedt nu "ongewild als financier van KNM op, met alle risico's van dien", meldt een interne notitie van Financiën. KNM verkoopt via eigen kanalen herdenkingsmunten, met bijvoorbeeld koningin Beatrix erop, maar slaagde er in 2014 niet in de nominale waarde te vergoeden aan de staatskas.

Hoewel het om aanzienlijk kleinere bedragen gaat, vertonen de verwikkelingen rond het munthuis parallellen met de problemen bij de Nederlandse Spoorwegen. Ook dat spoorbedrijf moet op de vrije markt opereren, maar als er financiële problemen ontstaan springt de staat als enige aandeelhouder toch bij.

Wiebes bezint zich op de langetermijnstrategie voor KNM (omzet in 2013: 42,7 miljoen). Opheffen is ook een optie. "Moeten we deze faciliteit niet gewoon afstoten?", vraagt de VVD'er zich af in een interne notitie.

Nederlands Munstmeester Maarten Brouwer (midden). Beeld ANP
Nederlands Munstmeester Maarten Brouwer (midden).Beeld ANP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234