Donderdag 22/08/2019

Nederlandse koningin Beatrix wordt zeventig

Beeld UNKNOWN

De Nederlandse koningin Beatrix viert vandaag haar zeventigste verjaardag in huiselijke kring. De vorstin biedt morgenmiddag samen met haar zus prinses Margriet, die op 19 januari 65 werd, familie en vrienden een matinee aan in Theater Carré in Amsterdam. Op de site koninklijkhuis.nl is een felicitatieregister geopend.

Studenten
In aanwezigheid van vrijwel heel de koninklijke familie presenteren 150 studenten van conservatoria en podiumkunstopleidingen morgen hun kunsten op het gebied van dans, opera, orkest- en kamermuziek, jazz en de elektronische kunsten. Ook heel het kabinet is uitgenodigd.

Fototentoonstelling
Vandaag wordt in de Rotterdamse Kunsthal de fototentoonstelling '70 jaar Beatrix' geopend. Aan de tentoonstelling is een fotoboek van Edouard van Arem gekoppeld. De NOS zendt vanavond een portret uit van de koningin: 'Veel besproken onbesproken, koningin Beatrix 70 jaar'. Zaterdag wordt een registratie van de matinee uitgezonden.

Aftreden?
Beatrix werd in 1980 gekroond tot staatshoofd. De laatste tijd wordt steeds vaker gespeculeerd over de datum van haar aftreden. Sommige royaltywatchers verwachten dat prins Willem-Alexander het stokje dit jaar al overneemt; anderen achten het waarschijnlijker dat dit in 2010 gebeurt, als Beatrix er dertig jaar op heeft zitten.

Kasteel wordt verbouwd
Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche bij Baarn, waar de koningin waarschijnlijk gaat wonen na haar aftreden, wordt momenteel verbouwd. Ze woonde er al van 1963 tot 1981. De renovatie van het Paleis op de Dam, waar de troonwisseling zijn beslag moet krijgen, is ook bijna klaar.

Kersttoespraak
Beatrix riep in haar laatste kersttoespraak op tot verdraagzaamheid, gemeenschapszin en het bestrijden van vooroordelen. Het staatshoofd vroeg aandacht en begrip voor de angst en onvrede bij groepen in de samenleving en pleitte voor het aanvaarden van verscheidenheid in de samenleving.

Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders uitte stevige kritiek op de toespraak. Hij vatte de rede op als een impliciete aanval op zijn partij en stelde voor de koningin uit de regering te zetten. Een voorstel om een spoeddebat over de toespraak te houden kreeg twee weken geleden geen steun in de Tweede Kamer. Overigens wil ook de SP dat het staatshoofd alleen nog ceremoniële taken vervult.

Zondagwerk
Afgelopen week kreeg Beatrix daarnaast kritiek uit onverwachte hoek. SGP-leider Bas van der Vlies liet weten zich te ergeren aan het feit dat de vorstin en leden van de koninklijke familie soms op zondag werken. De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) staat te boek als een van de meest oranjegezinde partijen in Nederland.

Dicht bij het volk
Uit een enquête van TNS Nipo rond Koninginnedag bleek dat 87 procent van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een monarchie boven een republiek, tegenover 86 procent vorig jaar. Beatrix wordt de afgelopen jaren als minder vooruitstrevend beschouwd, zo bleek verder uit de peiling. In 1996 noemde 38 procent van de Nederlanders Beatrix progressief. Dat is gedaald naar 24 procent. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de koningin dicht bij het volk staat, terwijl 83 procent haar sympathiek vindt. (novum/tdb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden