Dinsdag 19/11/2019

Klimaatopwarming

Nederlandse klimaatzaak wint ook in beroep

Archiefbeeld. Beeld AFP

Het Nederlandse hof van beroep bevestigt de veroordeling van de Nederlandse staat in de Nederlandse Klimaatzaak van 2015. Het hof verplicht de overheid de uitstoot van broeikasgassen veel sneller terug te dringen om zo haar burgers te beschermen.

In 2015 haalde Nederland het wereldnieuws met een veroordeling voor de Nederlandse staat. De rechtbank volgde het pleidooi van milieuorganisatie Urgenda en 900 mede-eisers, en oordeelde dat de Nederlandse staat te weinig deed om haar internationale klimaatbeloften en de plichten aan haar burgers na te komen.

Het beroep dat de Nederlandse overheid aantekende, werd vandaag in het voordeel van Urgenda uitgesproken. Het beroepshof in Den Haag bevestigt opnieuw dat Nederland zijn uitstoot tegen 2020 met minstens een kwart procent moet terugdringen tegenover 1990. Het hof benadrukt dat er sprake is van een "reële dreiging" door klimaatverandering.

Twee centrales dicht

“Het is een hele bijzondere uitspraak, we hebben echt op alle punten gelijk gekregen”, zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, in een reactie. “Ik zou eigenlijk willen dat iedereen deze samenvatting van de rechters eens leest: het is een goede samenvatting van de stand van zaken en de ernst van de klimaatverandering.”

De Nederlandse staat moet zich nu schikken naar het vonnis en snel de nodige stappen ondernemen om de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen. “Als de staat voor 2020 echt grote stappen wil maken, moeten de twee oudste kolencentrales van het land dicht”, zegt Minnesma.

Mogelijk beslist de Nederlandse staat nog in cassatie te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234