Zaterdag 03/06/2023

NieuwsErdgoed

Nederlandse gaswinning brengt Waddenzee in gevaar, waarschuwt Unesco

Uitzicht op de Waddenzee vanaf het eiland Schiermonnikoog. Beeld ANP
Uitzicht op de Waddenzee vanaf het eiland Schiermonnikoog.Beeld ANP

Het Unesco-Werelderfgoedcentrum dreigt de werelderfgoedstatus van het Nederlandse deel van de Waddenzee af te pakken. De Nederlandse regering moet voor 15 januari uitleggen hoe het kan dat er in principe toestemming is voor gaswinning in de Waddenzee.

Belga

Die gaswinning is onverenigbaar met de internationale verplichtingen die Nederland heeft om samen met Duitsland en Denemarken het werelderfgoed te beschermen, te behouden en aan volgende generaties over te dragen. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer laten weten.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gas winnen voor de kust van het Friese Ternaard. Het boorplatform valt buiten het deel van de Waddenzee dat werelderfgoed is, maar er zijn grote zorgen over de verstoring van de zeebodem en over het ecologisch evenwicht, schrijft het Werelderfgoedcentrum. Omdat ook wetenschappers niet weten welk effect gaswinning zal hebben op het kwetsbare gebied, moet het principe dat mijnbouw, gas- en oliewinning onverenigbaar zijn met de werelderfgoedstatus leidend zijn, aldus het centrum.

Controversieel windpark

Gaswinning voor de kust van Ternaard is politiek en bestuurlijk zeer omstreden. Maandag constateerde de Commissie voor de milieueffectrapportage nog dat er essentiële informatie ontbreekt aan het milieueffectrapport dat de NAM heeft laten maken. Zo ontbreekt informatie over bodemdaling in aardlagen en over het effect van gaswinning op de natuur. Ook over de aanleg van een gastransportleiding is onvoldoende bekend. De commissie adviseert minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat om een aanvullend rapport te laten maken voordat eventuele vergunningen worden afgegeven.

Het Unesco-Werelderfgoedcentrum is ook tegen de graaf- en bouwwerkzaamheden die nodig zijn om een windpark aan te leggen in het noordelijke deel van de Waddenzee. Om de opgewekte energie aan land te brengen moet een kabel aangelegd worden langs Schiermonnikoog. Het Werelderfgoedcentrum is bezorgd over de biodiversiteit en wil ook over dat project meer weten.

Als de Nederlandse antwoorden niet bevredigend zijn, wordt de status van de Waddenzee op de eerstvolgende internationale vergadering van Unesco in juni 2022 besproken. Volgens minister Schouten geeft Nederland in januari antwoord op de waarschuwing van het Werelderfgoed Centrum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234