Dinsdag 24/05/2022

Euthanasie

Nederlandse coöperatie lanceert nieuw project: groepsaankoop euthanasiemiddel

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Nederlandse Coöperatie Laatste Wil (CLW) lanceert deze maand haar nieuwste project Middel X. Daarbij wil ze via een soort groepsaankopen een 'betrouwbaar' middel kopen om zelf je levenseinde in handen te nemen. Ook 220 Belgen werden de jongste maanden lid.

Janny Groen en Pieter Dumon

Volgens CLW-voorzitter Jos van Wijk is er grote animo voor het nieuwe project. In september had de coöperatie, die in 2013 is opgericht, nog maar 3.000 leden. In die maand werd in een uitzending van het Nederlandse Nieuwsuur bekend dat CLW een goedkoop legaal middel had ontdekt waarmee mensen zelf euthanasie kunnen plegen. Ondertussen zijn er 17.000 leden, die elk 15 euro lidmaatschap betalen. Ook 220 Belgen sloten zich aan bij CLW

Deze maand starten informatiebijeenkomsten, waarop wordt geïnventariseerd hoeveel mensen gezamenlijk een 'betrouwbaar laatstewilmiddel' zouden willen aanschaffen. Bij voldoende belangstelling wordt het middel vervolgens collectief, middels 'inkoopgroepen', besteld.

Infoavonden in België

Concrete plannen om ook in België inkoopgroepen te organiseren zijn er nog niet, vertelt Van Wijk. “Het systeem met de inkoopgroepen is op maat van het Nederlandse rechtssysteem ontwikkeld. Voor we het in andere landen uitrollen moeten we eerst nagaan wat de wettelijke mogelijkheden daar zijn.”

De 220 Belgische leden worden uitgenodigd voor de infoavonden over de inkoopgroepen die in de buurt van de Belgische grens georganiseerd worden.

CLW ziet de inkoopgroepen als een volgende stap op "de autonome route naar een legaal levenseinde". Over het middel wil CLW niet meer kwijt dan dat het gaat om een giftig conserveermiddel. "Om veiligheidsredenen", zegt Van Wijk.

Hij kent de 'ja maars' van critici die zeggen dat het aanbod vraag creëert. Die vrezen dat het middel het onderscheid wegvaagt tussen "weloverwogen, goed voorbereid en in gesprek met anderen van het leven beroven" en suïcide als "wanhoopsdaad, een schreeuw om hulp".

Het is echt niet zo dat wie lid wordt van CLW de volgende dag het dodelijke middel kan bestellen, zegt Van Wijk. Er is bedenktijd van een half jaar ingebouwd. Dan pas krijgt een nieuw lid een informatiepakket. Je kunt het middel pas aanschaffen als je verklaart dat je weet wat je doet, dat je het alleen voor jezelf zult gebruiken en niet onder druk bent gezet. "Dat kan niet door iemand die dement in een stoel hangt", zegt Van Wijk.

"De meesten zullen het middel niet meteen gebruiken. Het geeft rust dat ze erover kunnen beschikken als ze zover zijn. Niemand gaat makkelijk dood. Er is altijd die reflex: ik wil nog niet."

Blauwe kleurstof

Ook het bezwaar dat het middel misbruik in de hand werkt, wuift Van Wijk weg. "Er is een blauwe kleurstof in verwerkt. Dan laat je het wel uit je hoofd om het te gebruiken als je je schoonmoeder zou willen ombrengen."

Collectieve inkoop is efficiënt, zegt Van Wijk. Voor een dodelijke dosis is 2 gram van het middel al voldoende. Dat is een te geringe hoeveelheid om per individu te bestellen.

“Uit principe vind ik dat iedereen het recht heeft op levensbeschikking”, zegt Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Toch vindt hij het initiatief van de Coöperatie Laatste Wil geen goed idee. “Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is om te beoordelen of iemand echt onherroepelijk uit het leven wil stappen."

En dan zijn er nog de bedenkingen bij het middel zelf. “Ik ken het product dat ze in Nederland willen gebruiken”, zegt Distelmans. “En ik weet dat je er schele hoofdpijn van krijgt. Een ideale manier om uit het leven te stappen, lijkt het me absoluut niet.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234