Dinsdag 31/01/2023

NieuwsDesinformatie

Nederlandse complotdenkers voeren actie op begraafplaatsen tegen ‘pedoterreur’

In oktober vorig jaar hield de organisatie Viruswaanzin een actie op het Malieveld in Den Haag. Het bordje 'Save the children' verwijst naar de QAnon-theorie dat een 'elitenetwerk' kinderen ontvoert en ritueel vermoordt. Beeld Joris Van Gennip
In oktober vorig jaar hield de organisatie Viruswaanzin een actie op het Malieveld in Den Haag. Het bordje 'Save the children' verwijst naar de QAnon-theorie dat een 'elitenetwerk' kinderen ontvoert en ritueel vermoordt.Beeld Joris Van Gennip

Een honderdtal Nederlandse complotdenkers hebben graven van mensen die jong stierven bezoedeld met actiebordjes. Ze claimen dat de kinderen vermoord werden door ‘satanisten’ van de Nederlandse elite, onder wie viroloog Jaap van Dissel.

Jorn Lelong

De begraafplaats Vredehof in Bodegraven (Zuid-Holland) is al enkele weken het doelwit van complotdenkers. Een honderdtal mensen plaatste er bloemen en actiebordjes bij graven van jongere mensen met complotteksten als ‘slachtoffers van kindermisbruik’ of ‘satanische pedoterreur’. Dat zijn verwijzingen naar de mondiale samenzweringstheorie QAnon, die gelooft dat ‘de elite’ zich wereldwijd bezondigt aan ritueel misbruik van kinderen.

De gemeente liet de bloemen en actiebordjes verwijderen. “Het is voor de nabestaanden van de overledenen en voor de mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend”, zegt burgemeester Christiaan van der Kamp. “Ik merk dat ze zeer verdrietig zijn en boos over de leugens en het bedrog die worden verspreid op sociale media. Dat geldt ook voor mensen die er zomaar worden bijgehaald, zonder dat ze er iets mee te maken. Het is verwerpelijk wat hier gebeurt.”

Door de bloemen en bordjes weg te halen, keerde de rust in Bodegraven niet terug, wel integendeel. De gemeente krijgt tien tot twintig telefoons per dag van mensen die bedreigingen uiten en schelden. Sommige complotdenkers doen zich voor als journalisten en nemen gesprekken met ambtenaars op, die ze vervolgens monteren en online zetten. De begraafplaats wordt inmiddels beveiligd en er is overleg met het Openbaar Ministerie, de politie en een groep wetenschappers.

‘Stop Van Dissel’

De acties zijn gestart door een voormalige Bodegravenaar die een crimineel verleden heeft. Op Telegram beweert hij dat hij als peuter getuige was van hoe de Nederlandse infectioloog Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samen met een lokale huisarts op gruwelijke wijze minstens twee kindjes zou vermoord hebben. Kaartjes met ‘Stop Van Dissel’ circuleerden ook op de begraafplaats. Van Dissel – zeg maar de Nederlandse Steven Van Gucht – is al langer het doelwit van complotdenkers in Nederland. Het RIVM deed daarom een tijd geleden al aangifte van smaad en laster.

Ook andere bekende Nederlanders uit Bodegraven worden geviseerd, zoals voormalig defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en de Volkskrant-journaliste Natalie Righton. Ze worden ‘elitekinderen’ genoemd en zouden zijn ‘gehypnotiseerd en gehersenspoeld’ als onderdeel van een oud CIA-programma.

Bovendien speelt het niet alleen in Bodegraven. Complotdenkers legden ook al bloemen en teksten neer aan de gedenkstenen van andere bekende jonge moordslachtoffers als Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, tot ontsteltenis van hun nabestaanden. Volgens de gemeente Bodegraven is er nood aan overleg op landelijk niveau over de aanpak van complotdenkers en desinformatie op sociale media.

Afhankelijk

De acties tonen aan hoe complotdenken in Nederland allang niet meer beperkt blijft tot theorieën verspreiden op sociale media, maar zich meer en meer ontwikkelt tot een sociale beweging. De mate waarin we tijdens deze coronacrisis afhankelijk zijn van de beslissingen van wetenschappers en de overheid heeft een groep van de bevolking die die instituten sowieso al niet vertrouwde verder richting samenzweringstheorieën als QAnon geduwd.

Protesten tegen de coronamaatregelen gaan er vaak gepaard met de hashtag #savethechildren: volgens sommige QAnon-aanhangers zouden de maatregelen tegen het coronavirus vooral een excuus zijn om ongemerkt kinderen te kunnen verhandelen. De sluimerende argwaan tegen de coronamaatregelen culmineerde eind januari in gewelddadige protesten tegen de avondklok, waarbij Nederlandse actievoerders zelfs ziekenhuizen aanvielen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234