Zondag 19/09/2021

Nederlandse allochtonen in de rij voor remigratieregeling

Op 1 april treedt in Nederland een nieuwe wet in voege die migranten de kans geeft terug te keren naar hun land van herkomst. Ze kunnen aanspraak maken op een levenslange maandelijkse overlevingspremie. Duizenden Turken, Marokkanen en Surinamers overwegen al de stap te zetten. Nederland is meteen het enige land dat naast wettelijke bepalingen voor binnenkomst - de Wet Inburgering Nieuwkomers - nu ook in de wet vastgestelde voorzieningen bij remigratie biedt.

Brussel / Amsterdam

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

De nieuwe regeling is een idee van het Nederlandse ministerie van Grootstedenbeleid. Wie minstens drie jaar verblijft in Nederland, ouder dan 45 jaar is en niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kan terug naar het land van herkomst en krijgt er nog een financiële vergoeding bovenop.

Het Nederlandse Migratie Instituut (NMI) organiseert sinds februari bijeenkomsten in het hele land om het initiatief kenbaar te maken. Volgens het NMI overwegen nu al 15.000 mensen om terug te keren, vooral migranten van de eerste generatie.

De nieuwe remigratiewet is een grote verbetering van de bestaande 'basisremigratiesubsidiewet' uit 1985, zegt A. Van Ams van het NMI in Amsterdam. "Die wet voorzag al in een terugkeerregeling maar was weinig populair omdat het bijzonder moeilijk was om in aanmerking te komen. De regeling gold enkel voor vijftigplussers die dan nog aan een hoop voorwaarden moesten voldoen. En dat was jammer. Het is onze ervaring dat veel allochtonen graag terug willen, maar ze zijn bang om de stap te zetten. Want het land van herkomst is uiteraard veranderd sinds hun vertrek. De financiële situatie in die landen schrikt hen af en ze vrezen dat opnieuw een normaal leven opbouwen ginder, onmogelijk is."

Wie nu de stap waagt, krijgt alvast de reiskosten vergoed. In geval van ziekte kan de persoon een tegemoetkoming krijgen en bovendien krijgt hij of zij ook een levenslange overlevingspremie, afhankelijk van de levensstandaard van het land. De bedragen variëren van 760 gulden (zo'n 15.000 frank) per maand voor alleenstaanden tot 1.080 gulden (zo'n 21.000 frank) per maand voor gehuwden en samenwonenden. Bij overlijden van de ouders krijgen de kinderen nog steeds de helft van de premie.

Van Ams: "Een belangrijk element in de wet is ook de terugkeeroptie. Mensen die merken dat het niet lukt, kunnen terugkeren naar Nederland als ze dit binnen één jaar beslissen. Deze terugkeeroptie is uiteraard eenmalig, het is niet de bedoeling dat mensen blijven over en weer reizen.

Met de nieuwe regeling kunnen ook Zuid-Europeanen, Spanjaarden, Italianen, Grieken, Portugezen, terug naar hun land van herkomst. Bovendien krijgt ook de vrouw een speciale bescherming. Bij een echtscheiding bleef de vrouw voordien in de kou staan. Nu is een speciale clausule ingeschreven die ook de vrouw het recht op de maandelijkse financiële tegemoetkoming geeft.

Hoeveel de hele operatie zal kosten, is nog niet geweten. De financiële kant van de zaak wordt geregeld door het ministerie van Grootstedenbeleid en de Sociale Verzekeringsbank Leiden.

'Allochtonen willen graag terug maar zijn bang om de stap te zetten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234