Asielopvang
Nederlandse Airbnb-project voor asielzoekers gaat hard
Drie Nederlanders begonnen een site waar je onderdak voor vluchtelingen kunt aanbieden. "Ach, die huurinkomsten. We hebben genoeg om van te leven."
Zo spontaan als het idee ontstond, zo snel is het uitgevoerd. En nu stroomt hun inbox over. Jamal Oulel (25) Germaine Statia (23) en Ayoub Aouragh (24), drie vrienden uit Rotterdam, lanceerden maandag de website refugeehero.com. Een platform waar woningbezitters een huis of kamer gratis kunnen aanbieden aan vluchtelingen en asielzoekers. Airbnb voor vluchtelingen, zeg maar.
"Je hoort telkens dat er te weinig plek is voor alle vluchtelingen die naar Nederland komen", zegt initiatiefnemer Oulel. Daarom sloeg hij vorige week met zijn vrienden aan het brainstormen. Wat konden zij doen? "Wij werken alle drie in de ICT. Het enige dat wij kunnen is een website bouwen." Een paar nachten doordoen en wat spiekwerk bij Airbnb later, en de site kon de lucht in.
Groeiend aanbod
Een rijtjeshuis in Nijmegen met plek voor vier personen, een vrijstaand huis voor drie in Venlo of een onbeslapen bed in een Amsterdamse studentenflat. Veel valt er voor vluchtelingen nog niet te kiezen op het platform. Maar het aanbod groeit hard, verzekerd Oulel. "We hebben in de 24 uur dat we online zijn al ruim 60 aanmeldingen binnen gekregen." Om er zeker van te zijn dat alles klopt, bellen de vrienden eerst alle adressen na voor ze op de website verschijnen.
Een van de aanmeldingen komt van de 28-jarige Jamila uit Den Haag. Samen met haar vriend biedt ze een eengezinswoning elders in de stad aan. Tot nu toe verhuurde het stel de woning onder, maar het huis staat al een poos leeg en zou wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Jamila: "Ik las op Facebook over dit initiatief en heb meteen het formulier ingevuld. Het is vreselijk wat die vluchtelingen is overkomen. Ik zou zelf ook willen dat ik goed werd opgevangen." Dat ze daardoor wat huurinkomsten misloopt is dan jammer. "We hebben genoeg om van te leven."
Vergelijkbare initiatieven
Helemaal nieuw is het idee van de Airbnb voor vluchtelingen niet. In Duitsland bestaat al langer het initiatief Flüchtlinge Willkommen, dat op vergelijkbare wijze vluchtelingen koppelt aan huiseigenaren. Tot nu toe hebben 176 vluchtelingen op deze manier een tijdelijke woonplek gevonden. In Amsterdam schaaft Reinout de Kraker (34) ook al langer aan een vergelijkbaar initiatief onder de naam Takecarebnb. "Ik ga pas van start als ik voldoende vrijwilligers heb die kunnen helpen bij het matchen van vluchtelingen en paraat staan als er problemen zijn."
Dat is meteen ook de kritiek die Vluchtelingenwerk heeft op de Airbnb-formule. Opvang kan volgens de stichting beter aan professionele organisaties worden overgelaten. In de jaren 90 coördineerde Vluchtelingenwerk Nederland een grootschalig project waarbij Joegoslavische vluchtelingen tijdelijk werden opgevangen bij meer dan duizend gastgezinnen. Het liep uit op chaos, zegt woordvoerder Martijn van der Linden. "Het gaat vaak om mensen met een trauma. Bovendien zijn er grote taal- en cultuurverschillen. Je moet als gastgezin wel heel sterk in je schoenen staan om het goed te laten verlopen."
Volgens Oulel zal het allemaal wel meevallen met de problemen. "We zijn nu twintig jaar verder, er is een heel andere mentaliteit."