Vrijdag 27/11/2020

Nederlands parket: geen strafbare feiten bij zelfdoding Kroatische oud-generaal Praljak

De Kroatische oud-generaal (72) overleed vorig jaar november nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal.Beeld AFP

Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd bij de zelfdoding van Slobodan Praljak. De Kroatische oud-generaal (72) overleed vorig jaar november nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. 

Hij nam het dodelijke drankje in nadat de rechters hem hadden veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege oorlogsmisdrijven. Hij werd daarna onwel en overleed ruim twee uur later in een ziekenhuis in Den Haag.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM, het Nederlandse parket) blijkt dat Praljak bij zijn zelfdoding geen hulp van anderen had gekregen. Om dat te onderzoeken is gepoogd te achterhalen hoe het flesje gif in de rechtszaal is gekomen. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden die duidelijk maken hoe en wanneer hij het gif heeft verkregen.

Het OM concludeert op grond van getuigenverklaringen dat Praljak al langer aan zelfdoding dacht. Na zijn dood werd een afscheidsbrief gevonden waarin Praljak aan zijn familie schreef dat hij al lange tijd geleden had besloten om zijn leven te beëindigen, als hij schuldig zou worden verklaard.

Dodelijke dosis

In het drankje van Praljak zat een dodelijke dosis kaliumcyanide, opgelost in water. Het valt volgens het OM niet uit te sluiten dat Praljak het gif al (zeer) lange tijd in zijn bezit had. Kaliumcyanide kan in droge vorm worden bewaard en een geringe hoeveelheid is al dodelijk. In dat licht is het niet vreemd dat het invoeren of bewaren van de stof niet is opgemerkt, stelt het OM.

Om te achterhalen hoe het flesje in de rechtszaal is gekomen, zijn onder meer camerabeelden bekeken, diverse getuigen gehoord en de ruimten doorzocht waar Praljak verbleef. Op camerabeelden van de gevangenis zijn geen bijzonderheden waargenomen. Hij is wel kort in twee ruimtes zonder camera’s geweest: het toilet en de ophoudkamer, een soort wachtruimte. Hier is niets relevants aangetroffen, aldus het OM.

Live

De zelfmoord was daardoor nauwelijks te voorkomen geweest. Een dodelijke hoeveelheid van het middel had zelfs bij de meest intensieve doorzoekingen van personen of cellen verborgen kunnen blijven. “Dat komt onder meer door de kleine omvang van het object, de beperkingen in de regels over intensieve doorzoekingen en de aard van de beschikbare screeningapparatuur", zei de Gambiaanse opperrechter Hassan Jallow eerder.

Doordat de uitspraak live was te bekijken, kon Praljak zich voor het oog van de wereld van het leven beroven. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234