AchtergrondCoronacijfers
Nederlands onderzoek: sterfte coronapatiënten in ziekenhuis gehalveerd tijdens tweede golf
Coronapatiënten die tijdens de tweede golf zijn opgenomen in het ziekenhuis, lopen minder kans te overlijden aan het virus. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna duizend patiënten in acht Nederlandse ziekenhuizen. Hoe mogen we die resultaten interpreteren? En hoe zit het in België? Professor Geert Meyfroidt geeft toelichting.
Het onderzoek in kwestie was eigenlijk gericht op de trombose-complicaties bij SARS-CoV-2. Daarvoor werden van 1 september tot 30 november 947 coronapatiënten gevolgd, zowel op intensive care als op verpleegafdelingen in acht grote ziekenhuizen van over heel Nederland. Het verloop van hun infectie werd vergeleken met een groep van 579 coronapatiënten uit de eerste golf.
“De resultaten van het onderzoek kwamen als een verrassing”, zegt onderzoeker en hoogleraar Menno Huisman. “Trombose-complicaties kwamen even vaak voor. Desondanks noteerden we veel minder sterfte. In de tweede golf bedroeg het sterftepercentage bij ziekenhuisopname nog 15 procent, bijna een halvering ten opzichte van de eerste golf. Betere behandelmethodes zijn waarschijnlijk de oorzaak van de afname. We denken dat het toedienen van ontstekingsremmer dexamethason mogelijk een gunstig effect heeft op de overleving.”
Te vroeg
Professor Geert Meyfroidt, intensivist aan de KU Leuven, wacht op de data van het Nederlandse onderzoek. “Voorlopig is er alleen maar een persbericht en daar kan je als wetenschapper niets mee.” Volgens hem is het nog te vroeg om al definitieve conclusies te trekken over de sterfte in de tweede golf.
“De analyse van de eerste golf is ondertussen gemaakt door Sciensano en de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde. Sciensano komt daar volgende week mee naar buiten. Voor de analyse van de tweede golf is het nog wachten. Waarom? Omdat je de groep die op intensieve zorg belandt, in drie categorieën kan onderverdelen. De eerste groep geneest heel snel en is er snel weer weg. Een tweede groep gaat heel snel dood. Maar een derde groep zijn de mensen die heel lang op intensieve zorg blijven. Er liggen nu zo nog ongeveer vijfhonderd patiënten. Dat is een derde van het aantal dat er in november lag. In het gunstigste geval gaan die het allemaal halen. In het slechtste geval geen één. Je kan dus onmogelijk nu al definitieve uitspraken doen.”
De Nederlandse onderzoeker en hoogleraar Menno Huisman geeft eigenlijk toe dat hij wat voor zijn beurt spreekt. “We moeten oppassen met de interpretatie van onze bevindingen. Omdat we niet van elke patiënt de volledige follow-upgegevens hebben verzameld.”
Het aanvoelen van Meyfroidt is wel dat er in de tweede golf inderdaad betere resultaten behaald worden. “In het UZ Leuven lijkt mij dat zeker zo te zijn. Het is nu uitzoeken hoe dat komt. Er is ongetwijfeld beter behandeld. Maar ook het spreidingsplan kan een positieve rol gespeeld hebben. Er is sneller en meer gespreid dan tijdens de eerste golf.”