Zaterdag 19/10/2019

Nederlands 'Lenteakkoord' goed voor 12 miljard besparingen

Nederland gaat 12 miljard euro extra besparen. Dat blijkt uit het 'Lenteakkoord', dat vijf partijen woensdag overeenkwamen en dat de krant De Telegraaf voortijdig in handen kreeg.

De fractievoorzitters van de liberale VVD, het christendemocratische CDA, de links-liberale D66, GroenLinks en Christenunie zijn het samen met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager eens geworden over de concrete invulling van het begrotingsakkoord dat eind vorige maand uit de brand gesleept werd. Door 12,2 miljard euro te besparen moet Nederland in 2013 aan de Europese begrotingsregels beantwoorden. Dat mag niet boven de 3 procent van het bruto nationaal product uitstijgen.

De details van het in de nacht van dinsdag op woensdag bereikte akkoord belandden op de redactie van de krant De Telegraaf. Daaruit blijkt dat het alles samen eigenlijk om 16 miljard euro bezuinigingen en lastenverzwaringen gaat, maar dat daar aan het eind van de rit, door de zogenaamde uitverdieneffecten, 'slechts' 12,2 miljard van over blijft.

Tot de maatregelen die de Nederlanders te wachten staan, behoren onder meer de geleidelijke optrekking van de pensioenleeftijd. Volgend jaar wordt de loopbaan met het oog op een volledig pensioen met een maand verlengd, vanaf 2016 komen er jaarlijks twee maanden bij, tegen 2023 moet leeftijd waarop actieven met pensioen mogen op 67 jaar liggen.

Gepensioneerden met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro zullen daar 3,25 procent op moeten inleveren. Minimumverdieners zullen eveneens een beperkt koopkrachtverlies lijden. Afhankelijk van hun gezinssituatie zal dat 0,75 tot 1 procent bedragen. Een btw-verhoging moet in totaal 4 miljard opleveren, waarvan volgend jaar 1,3 miljard al naar de burgers terugkeert onder de vorm van lagere loonlasten.

Opmerkelijk in het akkoord is dat een aantal bezuinigingen die eerder waren aangekondigd, toen de rechtspopulistische PVV van Geert Wilders nog haar stempel op het beleid drukte, nu teruggedraaid worden. Onder meer van de voorgenomen btw-verhoging op de podiumkunsten is geen sprake meer. Ook de besparingen op ontwikkelingshulp worden verzacht.

De regering van premier Mark Rutte (VVD) gooide vorige maand de handdoek in de ring. Dat gebeurde nadat Wilders zijn gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA introk. De drie partijen raakten het immers niet eens over de geplande miljardenbezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234