Zaterdag 24/08/2019

Nederlands gerecht rolt bende kinderhandelaars op

Amsterdam l Met een internationale reeks arrestaties, onder meer in België, heeft het Nederlandse gerecht een bende mensenhandelaars opgerold die jarenlang op grote schaal Nigeriaanse minderjarige meisjes naar Nederland brachten.

door sue somers

De meeste arrestaties vonden plaats in Nederland, waar dertien verdachten werden aangehouden. Op verzoek van het Nederlandse landelijke parket werden tegelijk met de Nederlandse arrestaties ook vijf Nigeriaanse hoofdverdachten aangehouden in Antwerpen, New York, Madrid en Coventry. Vorige week al werd in Dublin een Nigeriaan aangehouden in verband met de zaak.

De verdachten zouden jarenlang minderjarige meisjes van Nigeria naar Nederland hebben gesmokkeld. De meisjes werden geronseld onder valse voorwendsels. In Nederland moesten ze onder dwang in de prostitutie werken. De bende bracht hen naar verschillende plaatsen in Europa.

De mensenhandelaars gaven de meisjes valse reisdocumenten, vliegtickets en leerden hen hoe ze op Schiphol asiel moesten aanvragen. Eenmaal in Nederland werden de meisjes in opvangcentra geplaatst, wat het voor de bende betrekkelijk gemakkelijk maakte om greep op hen te houden.

Het onderzoek begon vorig jaar, toen uit een inventarisatie van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee bleek dat sinds januari 2006 ongeveer 140 minderjarige Nigeriaanse asielzoekers met onbekende bestemming waren vertrokken uit opvanghuizen. Verschillende meisjes doken intussen op in de straatprostitutie in Frankrijk, Italië en Spanje.

Volgens het Nederlandse gerecht stonden de meisjes onder dwang van voodoo. Ze werden in Nigeria gedwongen om een belofte afleggen bij een voodoopriester over het terugbetalen van een zogenaamde schuld. Dat moest met verdiensten uit de prostitutie gebeuren.

De in Nederland aangehouden verdachten worden deze week voorgeleid bij het parket in Zwolle. Het landelijke parket heeft om de uitlevering gevraagd van de verdachten die in België, Spanje, Ierland, Groot-Brittannië en de VS werden opgepakt. De tien illegalen die de politie aantrof tijdens de huiszoekingen in Nederland zijn ter beschikking gesteld van de Nederlandse vreemdelingendienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden