Groene energie
Nederlands energiebedrijf slaat met zonnepanelen onder windmolens twee vliegen in één klap
Beeld Nuon
Het Nederlandse energiebedrijf Nuon gaat op een ingenieuze wijze kosten besparen. Het bedrijf gaat de grond onder windmolens voor het eerst met zonnepanelen bezaaien. Zo hoeft het de hoge aansluitkosten voor de stroomverbindingen die energieparken nodig hebben maar één keer te betalen, én kunnen zon en wind elkaar mooi aanvullen.
De beslissing van de energiereus komt na een geslaagde proef die het Zweedse moederbedrijf Vattenfall in Wales uitvoerde. Daar vulden de zonnepanelen die rondom de windturbines waren geplaatst de elektriciteit die de molens produceerden met zeker 25 procent aan, waardoor de capaciteit van het stroomnet veel beter werd benut.
Omdat het niet altijd waait - ook in Nederland niet - is windenergie alleen niet in staat huishoudens het hele jaar door van stroom te voorzien. Extra zonnepanelen kunnen dit tekort verminderen, en wekken bovendien de meeste stroom op in de zomer, een seizoen met weinig wind. Andersom schijnt de zon vaak niet als het hard waait.
30.000 huishoudens
Zowel de locaties waar het bedrijf nu al energiecentrales heeft - onder andere in Groningen en Amsterdam - als nog te realiseren energieparken van Nuon krijgen zonnecellen rondom windturbines. In totaal plaatst het bedrijf vanaf volgend jaar op zes verschillende locaties meer dan 250.000 zonnepanelen. Samen hebben die een capaciteit van 70 megawatt, genoeg om zo'n dertigduizend huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) is het initiatief van Nuon nieuw in Nederland, en waarschijnlijk ook wereldwijd.
In ons land is Nuon sinds 2011 niet meer actief. Nuon Belgium werd dat jaar verkocht aan concurrent Eni.
Beeld Nuon