Dinsdag 24/11/2020

Economie

Nederlands chemieconcern Akzo verder in het nauw: PPG verhoogt bod tot bijna 27 miljard

Beeld REUTERS

Een dag voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is het Nederlandse verf- en chemieconcern Akzo Nobel verder in het nauw gebracht. De Amerikaanse belager PPG Industries heeft het bod op het bedrijf verder verhoogd, en flink ook. Het bod is nu 96,75 euro per aandeel, tegen eerder 90 euro per aandeel. De Amerikanen bieden nu bijna 27 miljard euro voor Akzo.

AkzoNobel gaat het nieuwe, aanzienlijk verhoogde overnamevoorstel van het Amerikaanse PPG Industries uitgebreid bestuderen en beoordelen, meldde het bedrijf in een reactie op het nieuwe bod. Akzo wil absoluut niet met de Amerikanen praten, maar het kan daarbij niet de indruk wekken dat een nog hoger bod niet serieus wordt bekeken.     

Het Nederlandse concern heeft de Amerikaanse avances tot nu steeds resoluut afgewezen, ondanks druk van vooral Angelsaksische aandeelhouders om te gaan praten met PPG.

Zelfstandige toekomst

Akzo kwam vorige week met een eigen plan voor een zelfstandige toekomst, die onder meer het afstoten van de chemietak inhoudt. Beleggers waren niet onder de indruk. De koers van het aandeel Akzo kwam nauwelijks van zijn plaats en sloot vrijdag op 78,20 euro, ruim onder de 90 euro van de Amerikanen. Nu PPG ruim 96 euro biedt, wordt het voor Akzo helemaal lastig om aan de aandeelhouders uit te leggen waarom ze voor een zelfstandig Akzo zouden moeten kiezen, in plaats van voor het Amerikaanse bod dat hun direct veel geld oplevert.

Van de nu geboden 96,75 euro per aandeel, inclusief het nog door AkzoNobel te betalen slotdividend, zal 61,50 in contanten worden voldaan. In een openbaar gemaakte brief aan topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans dringt PPG opnieuw aan op overleg. Het bedrijf spreekt van "een laatste uitnodiging", maar laat zich niet uit over eventuele vervolgstappen als de top van AkzoNobel daar niet op ingaat.

Vijandig bod

Eerder sloot PPG-baas Michael McGarry een vijandig bod niet uit. PPG blijft erbij dat een samengaan met AkzoNobel het beste is voor alle belanghebbenden van beide bedrijven. Niet alleen voor de aandeelhouders, maar bijvoorbeeld ook voor het personeel, dat kan profiteren van de betere groeimogelijkheden die lonken dankzij schaalvergroting. 

Voor het plan dat zijn Nederlandse branchegenoot vorige week ontvouwde om zelf meer aandeelhouderswaarde te creëren, heeft PPG geen goed woord over. De beoogde opsplitsing van AkzoNobel levert volgens de Amerikanen twee kleinere bedrijven op waarvan nog valt te bezien hoe die op eigen benen zullen presteren. Verder stelt PPG dat het eventuele mededingingsbezwaren tegen een fusie inmiddels in kaart heeft gebracht en erop vertrouwt dat die te overwinnen zijn. Om dat te onderstrepen is het bedrijf bereid een boeteclausule af te spreken, mocht een fusie alsnog afketsen.

Aandeelhoudersvergadering

Akzo houdt morgen zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in de Amsterdamse RAI. Daar zullen bestuursvoorzitter Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans "met een verhaal komen", beloofde het Nederlandse bedrijf vandaag. 

De Akzotop zal naar verwachting zwaar onder vuur genomen worden door aandeelhouders, nu het Amerikaanse bod verder is verhoogd. PPG eiste eerder het vertrek van Burgmans, omdat hij het bod zou tegenwerken. Dat plan staat niet op de agenda van de aandeelhoudersvergadering en zal dus morgen ook niet worden besproken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234