Dinsdag 25/01/2022

Nederlanders moeten "sparen voor de toekomst"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

Met hogere belastingen op consumptie en milieubelastende activiteiten "sparen" de Nederlanders "voor de toekomst", zo heeft de Nederlandse koningin Beatrix dinsdag volgens de openbare omroep NOS gezegd op Prinsjesdag, de traditionele opening van het parlementair jaar in Nederland. De belasting op arbeid daalt anderzijds.

Uit de door Beatrix bekendgemaakte begrotingsplannen van het derde kabinet Balkenende - bestaande uit christendemocraten (CDA), sociaaldemocraten (PvdA) en ChristenUnie - blijkt dat door een reeks taksen en lastenverhogingen het inkomen van de meeste Nederlanders volgend jaar niet zal stijgen.

De meeste mensen gaan er gemiddeldd 0,25 tot 1 procent op achteruit, rekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting voor. Een gemiddeld Nederlands gezin met twee kinderen waarbij de man voltijds werkte (30.000 euro) en de vrouw deeltijds (15.000 euro), schiet er maandelijks 20 euro bij in.

Het begrotingsoverschot blijft evenwel gestaag en de staat krijgt ongeveer zeven miljard euro inkomsten meer. "Zo sparen we voor de toekomst", zei de koningin. Zo voert de regering vanaf janauri 2008 een taks van 11,25 euro in voor een ticket voor een korte luchttrip en 45 euro voor een langeafstandsvlucht. Dit moet per jaar 350 miljoen euro opbrengen. Consumentenorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben al hun beklag gedaan over de maatregel, terwijl EasyJet er zelfs mee dreigt, zich terug te trekken van Nederlandse luchthavens.

Aankoop 'vuile auto's' extra belast

Op 1 juli stijgt de accijns op diesel met 3 cent op liter en die op lpg met 1,5 cent. De aankoop van "vuile auto's" wordt extra belast, die van schone auto's extra beloond. Het rijden met een geleasde auto wordt 300 euro duurder. Een pakje sigaretten wordt een kwart euro duurder, een kratje bier 65 cent. De accijnsverhoging op tabak moet 100 miljoen euro opbrengen. Er komt een belasting op verpakkingen.

In 2009 stijgt de BTW van 19 naar 20 procent, wat de staatskas jaarlijks met twee miljard euro moet spijzen. Voor bioscopen en kermissen stijgt de BTW niet, in tegenstelling tot het aanvankelijk inzicht van Balkenende III. De bijkomende BTW dient om arbeid goedkoper te maken.

Gezien minister van financiën Wouter Bos het principe hanteert dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, worden de hoge inkomens de volgende jaren extra belast. Zo mag wie meer dan 185.000 euro verdient de pensioenpremie niet meer van zijn belasting aftrekken. Er komt ook een belastingverhoging voor gepensioneerden die een privépensioen van meer dan 18.00O euro per jaar ontvangen.

Huizen boven een miljoen euro worden fors zwaarder belast. Ziek zijn wordt echter goedkoper doordat er op het gebied van ziektekosten veel verandert. Het komt er ongeveer op neer dat gezonde mensen vanaf 2008 meer gaan moeten betalen en zieken veel minder. Nu betalen de Nederlanders een hoge premie voor ziekteverzekering en krijgen zij aan het eind van het jaar 225 euro terug als zij geen zorg hebben nodig gehad. De premie daalt nu lichtjes, maar er dient maximaal 150 euro bijbetaald indien men zorg heeft nodig gehad.

Zorgtoeslag

Meer mensen zullen van een zorgtoeslag kunnen genieten. Het basispakket van de zorgkosten wordt met de anticonceptiepil en met de tandartskosten van 18- tot 22-jarigen uitgebreid. Schoolboeken op de middelbare school worden gratis, iets waar hogere inkomens wel kunnen van profiteren.

De regering verwacht volgens koningin Beatrix dat de werkloosheid volgend jaar van 340.000 naar 310.000 zal dalen. De inflatie zou toenemen van 1,75 tot twee procent. "Prinsjesdag" is in de Nederlandse samenleving zowel een zeer ceremonieel als een politiek evenement. Het staatshoofd en andere Oranjetelgen rijden immers in een geëscorteerde vergulde koets van het paleis Noordeind naar het Binnenhof in Den Haag. Nadat de koningin de begrotings- en beleidsplannen van de regering heeft toegelicht, kunnen de parlementsleden de begroting amenderen. (belga/dm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234