Nederlanders 'gefopt' door Driestedentocht op het Donkmeer
Als reactie op het uitblijven van de echte Elfstedentocht wegens te dun en te slecht ijs, besloot de gemeente Berlare (Oost-Vlaanderen) een zogenaamde 'Driestedentocht' te organiseren. Een ludieke actie die heel wat Nederlanders lokte... en fel teleurstelde.
Door de gelijkenis in naam dachten de Nederlanders dat de Driestedentocht enigszins zou georganiseerd zijn zoals de Elfstedentocht. Niet dus: de tocht bood drie 'parcours' aan (drie, zes of negen kilometer) maar was geen afgebakende wedstrijd. De deelnemende schaatsers schaatsten dus gewoon tussen het publiek door.
Jenever en veel ambiance
Als troost konden de teleurgestelde Noorderburen zich naar goede Belgische gewoonte laven aan talrijke eet- en jeneverkraampjes. "Er was enorm veel sfeer en ambiance", zegt burgemeester Katja Gabriëls. Laat ons hopen dat dat iets goed maakte voor de buren.
De wedstrijd was een relatief succes: 578 mensen namen deel aan de tocht langs Berlare, Overmere en Uitbergen. Tussen acht- en tienduizend bezoekers kwamen opdagen.
Synchroon schaatsen
Ook op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen lokten de schaatsveilige vijvers veel volk, zoals op de Kraenepoel in Aalter. Daar vond vanmiddag een demonstratie synchroon schaatsen plaats door de teams die in april deelnemen aan het wereldkampioenschap in Zweden.
Niet in Gent
Voor morgen wordt eveneens een volkstoeloop verwacht op de Oost-Vlaamse schaatsvijvers, waar de Blaarmeersen in Gent helaas nog niet toe behoren. Daar werd 12 centimeter ijs gemeten door de brandweer. Dit is nog enkele centimeters verwijderd van de benodigde 15 centimeter.
Schaatsluwte in West-Vlaanderen
In de naburige provincie West-Vlaanderen was van schaatskoorts dan weer weinig te merken. Niet verwonderlijk: bijna overal gold een schaatsverbod, ook op de Damse vaart. Mogelijks wisten mensen te weinig waar wél geschaatst mocht worden, zoals op de Blankenbergse Vaart, de Gavers en Hooglede.
Blankenberge
Op de Blankenbergse Vaart mocht over de volledige lengte geschaatst worden. "Deze ochtend was de opkomst niet zo groot", zegt Philippe Denoyette, woordvoerder van de politie Blankenberge/Zuienkerke. "Maar in de namiddag kwamen heel wat mensen schaatsen. De mededeling op televisie dat op de Blankenbergse Vaart mocht wat op de Damse niet mocht had daarmee te maken."
Geen succes in Harelbeke
In het zuiden van de provincie werd het provinciaal domein De Gavers in Harelbeke opengesteld. "We hebben vanmiddag een patrouille gestuurd en toen waren er slechts een honderdtal schaatsers op het ijs, een echt groot succes kan je dat niet noemen", aldus de lokale politie PZ Gavers.
Idem klonk het in Hooglede waar één van de vijvers open werd gesteld voor de schaatsers aan de Hogestraat. "Ik denk dat je moet spreken in tientallen als je de schaatsfanaten optelt, veel meer dan honderd zullen er niet geweest zijn."
Wildschaatsers in Kortrijk
Wildschaatsers waren er enkel uit Kortrijk kwamen meldingen binnen bij de lokale politie over jongeren die op de vijver in het Van Raemdonckpark liepen of op het bufferbekken aan het Evolispark.
Nederlanders wel enthousiast
Het enthousiasme van schaatsers in Nederland was, voorspelbaar, stukken groter. Op verschillende plekken waren meer dan 20.000 schaatsers aanwezig, in zuid-Holland lokte een tocht zelfs 70.000 mensen. Ook in Friesland was 'iedereen gezellig aan het schaatsen', al zorgde de populariteit ook voor problemen: er gebeurden veel ongevallen, en er werd 'asociaal geparkeerd'.
(belga/edp)