Donderdag 09/02/2023

Nederlander Joost Zwagerman wint Gouden Ganzenveer 2008

amsterdam l De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar auteur Joost Zwagerman. De Academie die de onderscheiding toekent, omschrijft Zwagerman "als een spraakmakende literator met een sterk gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, als essayist, columnist, debater, presentator en als bruggenbouwer tussen kunst, literatuur en samenleving".

Ook zijn monumentale bloemlezingen met verhalen en essays uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur worden geprezen. Binnenkort verschijnt trouwens het slotdeel: De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays. Zijn essaybundel Transito stond onlangs op de toplijst van de AKO-Literatuurprijs. Zopas publiceerde hij Hollands Welvaren, over "het grote nieuws en de kleine hypes die Nederland de afgelopen jaren beleefde". Over opnieuw literatuur, beeldende kunst en popmuziek schreef hij onder meer in de essaybundels Collega's van God en In het wild.

Zwagerman (°Alkmaar 1963) debuteerde als romancier al op zijn 22ste met De houdgreep. Het jaar daarop volgde de verhalenbundel Kroondomein, die hem toen al in het weekblad De Tijd de titel 'kroonprins van de Nederlandse literatuur' opleverde. Later volgden nog de romans Gimmick, Vals licht en De buitenvrouw. Van elk van die titels zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Vals licht werd in 1992 ook genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en is ook verfilmd. Alsof dat alles nog niet volstaat, publiceert hij ook nog poëzie en is hij columnist van NRC Handelsblad.

De Academie bestaat uit personalia uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven, voorgezeten door Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De prijs eert "het geschreven woord in de multimediale samenleving". Eerdere laureaten zijn onder meer Tom Lanoye, Peter van Straaten, Michael Zeeman en Kees van Kooten. Zwagerman ontvangt de prijs, een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie, op 17 april. (DL)

Joost Zwagerman schrijft sinds 1985 essays en kritieken voor Vrij Nederland en was enige jaren columnist van de Volkskrant en tegenwoordig van NRC Handelsblad.

2003 was het jaar van Zwagerman: In het voorjaar verscheen de bundel columns Het wilde westen en in november verscheen de essaybundel Het vijfde seizoen. Tegelijkertijd zag Standplaats Zwagerman het licht, een bundel óver Joost Zwagerman naar aanleiding van zijn indrukwekkend schrijverschap vóór zijn veertigste levensjaar. Deze bundel, met bijdragen van onder anderen collega-auteurs en literaire critici als Carel Peeters, Rob Schouten, Arie Storm en Kester Freriks, is rijkgeïllustreerd met foto's uit de jaren 1986-2003.

Van 1998 tot 2000 was Joost Zwagerman vaste gast in het TV-programma Barend & van Dorp. In 2003 en 2004 presenteerde Joost Zwagerman VPRO's Zomergasten.

Joost Zwagerman debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep. Met Gimmick! bereikte Zwagerman in 1989 voor het eerst een groot leespubliek. Daarop volgden bestsellers als Vals licht en De buitenvrouw. Ook schreef hij meer dan twintig jaar essays, artikelen en columns in onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Daarnaast presenteerde hij twee seizoenen het tv-programma Zomergasten.

De Academie De Gouden Ganzenveer omschrijft Zwagerman als 'een spraakmakende literator met een sterk gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid'. Op 17 april kan Zwagerman zijn prijs in ontvangst nemen.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Tom Lanoye. Andere winnaars zijn Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman. Met de Gouden Ganzenveer wil de Academie 'het geschreven woord onder de aandacht brengen'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234