Zondag 29/03/2020

Motorbende

Nederland wil ook motorbende Caloh Wagoh - ‘huurleger voor drugskartels’ - verbieden

Beeld Youtube

Nederland wil motorbende Caloh Wagoh verbieden. De club, die ook enkele Belgische leden telt, ontwikkelde zich in een mum van tijd tot een occasioneel huurlingenleger voor drugskartels. Maar heeft een bestaansverbod wel zin?

Nadat hij op bewakingsbeelden nog zoekende leek naar het juiste adres en parkeerde in de Lisstraat in het Nederlandse Spijkenisse, werd de Brasschaatse zakenman Stefaan Bogaerts (55) op 21 september 2017 van dichtbij geliquideerd in zijn auto.

Meer dan een jaar na de moord werden twee leden van de Caloh Wagoh Main Triad na een DNA-match gearresteerd. Stefaan Bogaerts verhandelde zeecontainers in de Antwerpse haven en zat financieel aan de grond. De Nederlandse politie vermoedt dat hij in contact was gekomen met het Nederlandse drugsmilieu.

Magere Hein

Bogaerts was niet het eerste slachtoffer van een liquidatie door leden van de motorbende, en ook niet het laatste. Caloh Wagoh ontstond pas in 2016 na een samengaan tussen de Haagse bende Crips en de motorclub Trailer Trash. De bende zou momenteel zo’n 200 leden tellen, van wie velen met een Surinaamse achtergrond. De club telt tien chapters of afdelingen, de laatste werd opgericht in het Nederlands-Limburgse Reuver, waar zich ook enkele Belgen lid zouden hebben gemaakt.

In de ogen van de Nederlandse justitie is Caloh Wagoh (‘zwarte woonwagen’) in een mum van tijd uitgegroeid tot een huurlingenleger dat het vuile werk opknapt voor Nederlandse drugskartels.

Op 7 juli 2017 liquideerden twee bendeleden in Breukelen de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels (30). Op 26 juli 2017 volgde de liquidatie van de Turkse crimineel Zeki Yumusak, in rechtstreekse opdracht van Delano ‘Keylow’ R. (48), de president-stichter van de bende en persoonlijke ontwerper van de blauw-gouden tekens die elk lid van Caloh Wagoh op zijn motorjek draagt. En van de Magere Hein in de obligate tattoo.

Clubverbod

Op 29 maart 2018 volgde de moord op de broer van Nabil B., kort nadat bekend was geraakt dat die zich bij justitie had aangeboden als kroongetuige in de zogenoemde Mocro-oorlog. Alweer het werk van leden van Caloh Wagoh. Op 21 juni van dat jaar werd met een antitankwapen een granaat afgevuurd op de redactie van het Nederlandse weekblad Panorama, nadat het blad erg uitvoerig had bericht over de in Amsterdam woedende drugsoorlogen. De drie daders, allen lid van de Woerdense afdeling van Caloh Wagoh, werden eind juni 2019 veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 4 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht wil Caloh Wagoh nu laten verbieden als club, zoals het dat eerder probeerde met de Bandidos, Satudarah, No Surrender en de Hells Angels. Volgens een woordvoerder van het OM is Caloh Wagoh “structureel en onlosmakelijk verbonden met criminaliteit” en “kunnen veel leden niet eens op een motor rijden”.

Beeld Youtube

Het OM volgt daarmee een pleidooi van politieman Pim Miltenburg, die landelijk verantwoordelijk is voor de aanpak van criminele motorclubs. Hij onderzocht het verleden van de Caloh Wagoh-leden en stelde vast dat negen op de tien een strafblad hebben. Samen zijn ze goed voor een gemiddelde van dertien veroordelingen per persoon. Op hun accounts pronken de leden met zakjes met drugs en wapens, zei Miltenburg eind vorig jaar in NRC Handelsblad: “Ze afficheren zich met geweld.”

Tattoos verbieden

Het verbieden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) maakt sinds 2012 deel uit van de integrale aanpak waarmee de Nederlandse justitie het fenomeen wil bevechten. Er wordt sindsdien ook jaarlijks een voortgangsreportage gepubliceerd, maar in de laatste editie, die van 2018, lees je: “In 2018 waren 2.100 OMG-leden in beeld, terwijl dat er in 2017 nog 1.980 waren. Deze stijging is voornamelijk te verklaren door registratie van Caloh Wagoh Main Triad MC, een relatief nieuwe club.”

Volgens de Groningse hoogleraar strafrecht Jan Brouwer toont dit cijfer aan dat het verbieden van motorclubs een dure en zinloze onderneming is. Zeven jaar integrale aanpak heeft volgens hem het aantal OMG-leden net niet doen verdubbelen.

Jan Brouwer: “Er worden miljoenen geïnvesteerd in het vergaren van bewijsvoering die ertoe moet leiden dat OMG’s worden verboden, maar hoe vertaal je zoiets civiel en strafrechtelijk? Het Openbaar Ministerie in Nederland zet zich nu op het standpunt dat de club na een gerechtelijk verbod haar werkzaamheden niet voort mag zetten. De kleuren mogen niet meer worden gedragen, en ook de tattoos worden verboden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, ook nog eens wetende dat een inbreuk op het voortzetten van een verboden club op een jaar gevangenisstraf komt te staan?”

Aantrekkelijker

Alle door een bestaansverbod geviseerde OMG’s gingen daartegen in beroep, waardoor de maatregel volgens Jan Brouwer nog niet onherroepelijk is.

“Er is één kleinere club in Utrecht die geen beroep aantekende”, zegt hij. “Ze hebben gewoon een satellietclub opgericht en een paar kleine wijzigingen aangebracht aan hun naam en hun tekens. Ik kan u zo hun website aanwijzen. Je kunt een voetbalploeg opdoeken, maar beletten dat de spelers opnieuw gaan voetballen, dat kun je niet.

“Begrijp me niet verkeerd, het zijn geen lieverdjes, men hoort kordaat op te treden, maar ik zie liever dat men leden individueel strafrechtelijk blijft vervolgen. In de cijfers zie je ook dat de vele criminele feiten die aan Caloh Wagoh toegeschreven worden, de club niet minder populair hebben gemaakt. Integendeel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234