Maandag 14/10/2019

Interview

Nederland verbiedt Hells Angels: ‘Dit veroorzaakt een explosieve situatie bij ons’

Nederland verbiedt de Hells Angels. Komen ze naar ons land? Beeld EPA

Na de motorclubs Satudarah, Catervarius en Bandidos heeft het Nederlandse gerecht nu ook de Hells Angels verboden, wegens ‘een gevaar voor de openbare orde’. Dat leidt in Belgisch Limburg, en vooral in de grensstreek, tot een ‘explosieve situatie’, zegt Cedric Stuyck van de dienst Georganiseerde Misdaad van het parket van Limburg. 

Waarom een verbod op motorclubs? Zijn ze zo gevaarlijk? 

“Dit zijn geen brave huisvaders die graag eens met de motor gaan rijden. Wie gewoon in groep een ritje wil maken, heeft voldoende alternatieven. Wie zich daarentegen aansluit bij clubs als de Outlaws of Hells Angels, die zich expliciet buiten de wet stellen, moet zich eerst bewijzen bij die clubs, via criminele feiten. 

“Je start als ‘hangaround’ en dan moet je bijvoorbeeld bij je thuis een cannabisplantage of drugslab runnen. Als je dat een half jaar volhoudt, kun je opklimmen tot ‘full member’. 70 tot 75 procent van de leden van een motorbende die we oppakken, heeft een strafblad. Een motor is daarentegen geen vereiste om erbij te horen. Doorheen de geschiedenis is de link met criminaliteit steeds sterker geworden.”

Met wat voor criminaliteit houden ze zich bezig? 

“Hun corebusiness zijn drugs, wapenhandel, prostitutie en afpersingen. Elke bende heeft ook zijn eigen territorium, en bij de verwerving daarvan komt vaak geweld kijken. Alleen al in Limburg zijn er jaarlijks een twintigtal feiten van brandende voertuigen, woningen waarop wordt geschoten, granaten die ontploffen, waarbij de verdachten en de slachtoffers tot een motorclub behoren. 

“Soms ontvoeren ze mensen naar een clubhuis. Die moet dan bepaalde toegevingen doen, of een bedrag betalen, om weer vrij te komen. 

“Je kunt ook niet zomaar uit zo’n bende stappen. Daar staan straffen op – vaak gaat het om een boete, 6.000 à 7.000 euro, plus het afstaan van de motorfiets. Wie goed meewerkt, kan emblemen verdienen, zogenaamde ‘patches’, bijvoorbeeld voor geweld tegen de politie. Dat is een ereteken voor hen. Ook als je iemand voor de club vermoordt, krijg je een onderscheidingsteken. Op dit moment kennen we 550 leden van motorbendes in België, maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal hoger.”

Cedric Stuyck. Beeld RV

Zullen die Hells Angels na het verbod in Nederland automatisch naar België komen?

“Ze gaan niet meteen een nieuw ‘chapter’ van de Hells Angels oprichten in Limburg, maar sommigen van de Nederlandse leden zullen zich aansluiten bij het chapter in Genk of Lanaken. Hun criminele activiteiten zullen ze in Nederland voortzetten, maar op de clubavond moeten ze wel in België zijn.

“Motorclubs zonder activiteit in België richten wel afdelingen bij ons op zodra Nederland hen verbiedt. Zo zijn Satudarah en Bandidos hier beland. Die jonge clubs zijn agressiever, want ze moeten ronselcampagnes opzetten om zo snel mogelijk te groeien. Dat afnemen van leden van andere clubs veroorzaakt een explosieve situatie. 

“Aan de ene kant heb je clubs zoals de Hells Angels of de Outlaws, die al een rijkere traditie hebben in België, en aan de andere kant zijn er clubs die hier snel voet aan de grond willen krijgen. Hoe jonger de motorbende, hoe driester ze te werk gaat. In de grensregio gaat het vooral om drugsactiviteiten, want dat is het hart van Europa voor synthetische drugs, en alle clubs willen daar een graantje van meepikken.”

Het inpikken van territorium, was dat niet de inzet van de moord op drie Outlaws in 2011?

“In Maasmechelen zaten de Outlaws, in Genk de Hells Angels, maar toen kwam er plots een bandencentrale van een Hells Angel op het territorium van de Outlaws. De Outlaws stuurden drie mensen naar de openingsreceptie van de bandencentrale om een statement te maken. Ze zijn alledrie vermoord. We vermoeden dat het zo gebeurd is, want het hele proces lang hebben de betrokkenen zich aan hun zwijgplicht gehouden. Er zijn er die nu rondrijden met een ‘patch’, een embleem dat ze daarvoor verdiend hebben.” 

In enkele jaren heeft Nederland al vier motorbendes verboden, en er loopt een procedure tegen No Surrender. Heeft dat zin?

“Enkele jaren geleden hebben het Openbaar Ministerie en de minister van Justitie in Nederland het barrièremodel uitgerold. Daarmee maken ze het de motorbendes zo moeilijk mogelijk. De ultieme stap is het verbod van de club. 

“Het verbod is vooral een belangrijk signaal en een symbool voor de justitie en de maatschappij. Het breekt toch het gevoel van almacht bij die clubs. Ze zien zichzelf als untouchable, en plots wordt hen verboden hun hesje te dragen. Zo’n hesje is heilig voor hen, daar plegen ze een moord voor. Daarom is zo’n verbod toch wel belangrijk.”

Bent u voorstander van een verbod op die clubs in België?

“Een verbod op zulke clubs is bij ons wettelijk niet mogelijk. Er zijn mogelijkheden om vzw’s te ontbinden, omwille van openbare orde, maar we kunnen bijvoorbeeld het gebruik van de naam niet verbieden.

“Wij hanteren sinds kort ook het barrièremodel, waarbij we in samenwerking met gemeentebesturen en andere partners het de clubs zo moeilijk mogelijk maken om evenementen te organiseren, of om ergens een clublokaal te huren. Dat moeten we voortzetten: hen dichter op de huid zitten en waakzaam zijn als een club een andere naam aanneemt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234