Zaterdag 22/02/2020

Uitlaattests

"Nederland test al jaren uitlaatgassen op mensen"

Beeld Photo News / Lebrun

In Nederland worden al jaren uitlaatgassen getest op mensen en dieren. Dat meldt NRC.nl op gezag van Flemming Cassee, inhalatietoxicoloog bij het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij vindt de ophef over tests door de Duitse autobouwers "een storm in een glas water".

In 2006 deed Cassee samen met de Hogeschool Zuyd in Heerlen een soortgelijk onderzoek. Alleen niet voor de auto-industrie; het RIVM werkt alleen voor overheden. In het onderzoek uit 2006 werden vrijwilligers maximaal twee uur lang blootgesteld aan verdunde uitlaatgassen van een dieselmotor. Het zijn volgens Cassee de uitlaatgassen die je dagelijks inademt in een drukke stad of bij een snelweg.

In de periode 2010-2015 voerde onderzoeker Nicole Janssen voor het RIVM een groot onderzoek uit naar luchtverontreiniging. Vrijwilligers werden vijf uur lang blootgesteld aan de uitlaatgassen langs een drukke snelweg en een andere groep aan luchtverontreiniging in het centrum van Rotterdam. In de afgelopen jaren vond het onderzoek van inhalatietoxicoloog Cassee vooral plaats in Schotland. Niet omdat de regels in Nederland veranderd zijn, maar vanwege de nauwe samenwerking met cardiologen.

"Het zijn vooral onderzoeken met hartpatiënten. Wij willen weten welke blootstelling van schadelijke stoffen ze aankunnen."

Lees ook: Duitse autobouwers testten uitlaatgassen op mensen: "Dit zou wel eens voor omslag kunnen zorgen"

"Onderzoek broodnodig"

Ook Paul Borm, hoogleraar toxicologie en tot 2017 verbonden aan de Zuyd Hogeschool, voerde tussen 2006 en 2012 experimenten met dieseldamp uit voor het RIVM. "Soms met muizen of ratten en ja, ook soms met mensen", zegt hij. "We stopten twaalf mensen in een heel grote vrachtwagen, die kregen dan een uur lang een gasmasker op met omgevingslucht", zegt Borm.

In een onderzoek van Borm dat in 2012 werd gepubliceerd, is te lezen hoe de proefpersonen (tussen de 19 en 26 jaar) werden gerekruteerd. Ze gaven hun toestemming aan het onderzoek. Ze werden gedurende een uur in een afgesloten kamer blootgesteld aan verschillende testconcentraties. 

Volgens de hoogleraar was het onderzoek "broodnodig", aangezien er destijds getwijfeld werd aan de effecten van diesel op de hersenen en niet zozeer aan het effect op de longen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234