Dinsdag 22/09/2020

Nederland stemt

Nederland stemt tegen associatieverdrag met Oekraïne

Nederlands premier Mark Rutte bracht eerder vandaag zijn stem uitBeeld ANP

De nee-stemmers hebben in Nederland een ruime meerderheid behaald in het Oekraïne-referendum. Op basis van 191 gemeentes (38,9 procent van de stemmen) heeft het tegenkamp ruim 61 procent gehaald. De voorstemmers moesten het doen met bijna 38 procent. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. De prognose van de Verkiezingsdienst is dat de opkomst bij het referendum boven de 30 procent ligt. Bij dat opkomstpercentage is de uitslag geldig.

"Eerst gaan we onderzoeken wat de opkomst precies is, en daarna gaan we in gesprek met de partners in Brussel en in de Nederlandse Kamer", aldus premier Rutte. Hij zei dat hij zich niet wil laten "opjagen''.
"We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen, zo niet weken, overheen.''

Rutte wil een oplossing zoeken die voor alle partijen "acceptabel'' is. Tot dusver wilde het kabinet niet zeggen hoe het zou reageren op de uitslag van het raadgevend referendum.

Serieuze reactie
De VVD-fractie in de Tweede Kamer verlangt echter een 'serieuze reactie' van het kabinet van VVD en PvdA op de uitslag van het Oekraïne-referendum. "Heel veel Nederlanders hebben vandaag gestemd en daarmee een advies uitgebracht. Daar moet een serieuze reactie van het kabinet op komen'', aldus VVD-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stelt dat Nederland het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet kan ratificeren.
Bij deze uitslag "kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden'', zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. "We moeten recht doen aan de nee-stem''. Het kabinet moet hier "goed over nadenken'', voegde hij er nog aan toe. Wel noemde hij de opkomst teleurstellend. e

Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk. "Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.''

Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat "het verdrag niet kan doorgaan''.

"We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt'', zei Alexander Pechtold van D66.


Tegenstanders akkoord tevreden

De volksraadpleging, onder de vlag van GeenPeil, kwam er op initiatief Burgercomité-EU, weblog Geenstijl en het Forum voor Democratie.

Met de woorden 'we hebben gewonnen' claimde het gezicht van Geen Peil, journalist Jan Roos, in Amsterdam. Roos zei in zijn overwinningstoespraak minister-president Mark Rutte te houden aan zijn uitspraak dat bij 'Zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland'. Roos daarover: ,,Rutte, het wordt tijd dat je luistert naar de wil van het volk.''

Daar zijn Geen Peil en Roos niet van overtuigd, zei het gezicht van de 'Nee'-campagne. Hij verwees naar het Verdrag van Lissabon, dat geldt als de Europese grondwet. Roos: "Die wilden we ook niet en we kregen 'm toch.''

"Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen'', verklaarde Emile Roemer van de SP.

Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.


PVV-voorman Geert Wilders brengt zijn stem uit.Beeld EPA

Uitslag is niet bindend

Het is de eerste keer dat er in Nederland een landelijk referendum is gehouden. September vorig jaar zamelden zij meer dan 450.000 handtekeningen in; dat was voldoende om een referendum te laten uitschrijven.

Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is al van kracht; de handtekening van premier Mark Rutte is reeds gezet. Bij een tegenstem in dit referendum wordt het parlement echter gevraagd zijn keuze om in te stemmen met het verdrag te herzien. De uitslag is raadgevend, niet bindend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234