Zondag 27/11/2022

Papadag

Nederland politicus Jesse Klaver onder vuur omdat hij op vrijdag bij zijn kinderen wil zijn

GroenLinks leider Jesse Klaver met zoontjes Beeld rv
GroenLinks leider Jesse Klaver met zoontjesBeeld rv

In Nederland wordt er voortaan op vrijdag niet meer onderhandeld over een nieuwe regering. Een van de hoofdrolspelers, Jesse Klaver van GroenLinks, wil dan namelijk een papadag. Een zet die niet overal op evenveel applaus wordt onthaald.

Cathy Galle

Jesse Klaver is de new coming man in de Nederlandse politiek. Jong, hip, charismatisch en vooral populair bij een jonger, stedelijk publiek. Bij de voorbije verkiezingen bij onze Noorderburen deden hij en zijn partij het zodanig goed dat hij mee aan tafel mag bij de formatiegesprekken.

Maar Klaver is ook vader van twee zoontjes van 3 en 1,5 jaar. Net als vele jonge en drukbezette papa’s probeert hij gezin en werk te combineren. Sinds de geboorte van zijn oudste kind houdt hij zoveel mogelijk de vrijdagen vrij. En dat wil hij nu ook tijdens de formatiegesprekken behouden. “Op vrijdag ben ik het liefst bij mijn kinderen”, schreef hij in een email aan alle leden van zijn partij. “Na het weekeinde gaan we dan met nieuwe energie weer verder.”

Vrouwelijke bewonderaars

Na het uitlekken van de mail kwam meteen reactie. Veel – voornamelijk vrouwelijke – bewonderaars riepen hem uit tot de ultieme 'nieuwe man'. Een man ook die zijn prioriteiten op een rijtje heeft en die voor andere hoogstaande mannen een voorbeeld kan zijn.

Maar er kwam ook veel kritiek. Ook pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop heeft het behoorlijk moeilijk met de papadag van Klaver. “Het is toch heel dubbel. Hij heeft een prachtige partij uitgebouwd, is door de Nederlandse kiezer beloond met veel stemmen, maar heeft ook een grote verantwoordelijkheid om mee de nieuwe regering te vormen. De mensen rekenen op hem. Dan kun je toch niet zomaar zeggen: jullie moeten allemaal even wachten, ik wil nu bij mijn kinderen zijn. Dat is mensen in de steek laten.”

Job met consequenties

Niemand heeft hem gedwongen om deze job te doen. Maar als je kiest voor deze job dan heeft dat nu eenmaal consequenties, meent Marijke Bisschop. “Wat niet wil zeggen dat hij zijn kinderen moet verwaarlozen natuurlijk. Het kan ook anders. Ik heb een tijd in Canada gewoond en heb daar premier Justin Trudeau van dichtbij gevolgd. Hij is ook een jonge papa van drie kindjes, die keihard werkt. Hij heeft een vrouw die veel van hem overneemt, maar zelf probeert hij zo veel mogelijk bij zijn kinderen te zijn. Geen hele dag elke week, zoals Klaver nu wil. Maar zo vaak hij kan en de job het toelaat. Ik weet dat hij fantastische momenten beleeft met zijn kinderen.”

Een dag per week bij de kinderen blijven, is voorbehouden voor mensen die een jobs hebben die dat toelaat, meent Bisschop. “Dan denk ik aan mensen die een kantoorbaan hebben of in het onderwijs werken en beslissen om een dagje thuis te blijven en op de kinderen te passen. Dat is een prima idee."

In ons land gaat het fenomeen van de papadagen overigens in stijgende lijn. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen (RVA). Het aantal vaders dat wekelijks een dagje ouderschapsverlof opneemt stijg elk jaar. In 2012 waren dat er maandelijks gemiddeld 12.248. De eerste twee maanden van dit jaar waren dat er al 15.427.

Kwaliteit versus kwantiteit

Maar het hoeft niet altijd formeel te zijn. Sommige vaders maken op een andere manier tijd voor hun kinderen. Er is een anekdote die vaak de ronde doet over Jens Stoltenberg, de huidige baas van de NAVO, toen hij nog premier was van Noorwegen. Bij een onderhoud met buitenlandse staatshoofden stond hij om 16 uur plots op en zei: “Ik moet gaan, anders ben ik te laat in de kinderopvang.” Tot grote verbazing van de andere leiders. En van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama is dan weer geweten dat het avondmaal nuttigen met vrouw en dochters voor hem heilig was.

Dichter bij huis proberen ook onze politici een evenwicht te vinden tussen werk en gezin. Zowel premier Charles Michel (MR), als CD&V-voorzitter Wouter Beke als vice-premier Alexander De Croo (Open Vld) hebben nog jonge kinderen. "Het is absoluut niet meer te vergelijken met hoe het was toen mijn vader minister was", zegt die laatste. "Als iemand nu zegt: 'Ik zou op dat moment bij de kinderen moeten zijn', dan leggen we die vergadering op een ander moment. Soms vraagt iemand om niet tijdens een weekend te vergaderen. Dat is nu allemaal zeker bespreekbaar."

Zelf heeft hij een afspraak met zijn vrouw dat hij twee keer per week zijn zoontjes van 5 en 8 jaar naar school brengt, wat betekent dat hij die dagen niet om 8 uur in Brussel kan zijn. Toch vindt hij wat Jesse Klaver doet nogal verregaand. "Ik weet uit ervaring dat je tijdens zo'n regeringsformatie nu ook niet 7 dagen op 7 werkt. Soms zijn er ook dode momenten. Die moet je dan proberen gebruiken om bijvoorbeeld bij je kinderen te zijn. Maar ik wil me niet zijn situatie stellen. iedereen moet dat voor zichzelf beslissen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234