Zondag 25/10/2020

Nederland laat Neelie Kroes op post in Brussel

Met de voordracht van Kroes zijn bijna alle kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie van José Manuel Barroso bekend. Verwacht wordt dat hij volgende week zijn nieuwe team zal presenteren.

Twee weken geleden had ze zich op de Nederlandse televisie nog publiekelijk over beklaagd dat ze niet in Brussel zou kunnen blijven. Zij zou het slachtoffer van “partijpolitieke” spelletjes zijn die de coalitie van de christendemocraten van premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de sociaaldemocraten van minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) in Den Haag voerden. En kijk, gisteren droeg premier Balkenende de 68-jarige Kroes toch voor als Nederlandse kandidaat.Balkenende was nochtans eerst van plan om de liberale politica te passeren. Afhankelijk van zijn eigen positie in Europa wilde Balkenende een CDA’er of een PvdA’er naar de Commissie sturen. Balkenende was in de running voor de job van Europees president, maar toen hij vorige week de duimen moest leggen voor zijn Belgische collega Van Rompuy, speelde Balkenende Kroes alsnog als troefkaart uit.Met Kroes is Nederland verzekerd van een zware portefeuille in de Europese Commissie. Haar voorzitter Barroso is vragende partij voor een verlengd verblijf van Kroes in Brussel. De Nederlandse was de voorbije vijf jaar een van de sterkhouders van zijn ploeg.

Gemist presidentschap

Mocht Balkenende een christendemocraat of een socialist naar Brussel sturen, dan zou die zich als nieuwkomer wellicht tevreden moeten stellen met een kleinere portefeuille. De Nederlandse premier zag de bui hangen. Hij had wat uit te leggen in de Tweede Kamer als hij na het gemiste presidentschap ook naast een zware portefeuille in de Europese Commissie zou grijpen.Welke portefeuille Kroes zal krijgen, staat nog niet vast. Barroso vindt het niet opportuun dat commissarissen worden herbenoemd op dezelfde post. Bovendien zijn er een hoop andere lidstaten die azen op Concurrentiezaken, een van de meeste invloedrijke posten in Europa. Wel staat vast dat Kroes een post in de economische sfeer krijgt. Volgens het NRC Handelsblad heeft Balkenende van Barroso de verzekering gekregen dat het om een zware portefeuille gaat.Kroes oogstte heel wat lof voor de manier waarop ze de afgelopen vijf jaar haar functie heeft uitgeoefend. Ze was keihard tegen kartels. De boetes die ze bedrijven oplegde brachten maar liefst 12 miljard euro op voor de Europese kas. Maar het is vooral de onverzettelijkheid waarmee Kroes de bankensector sinds het uitbreken van de financiële crisis aanpakte, die haar naam en faam bezorgde. Alle financiële instellingen die met overheidsgeld werden rechtgehouden, worden fors afgeslankt. Met de voordracht van Kroes zijn nu nagenoeg alle kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie bekend. Zo is namens Duitsland de onbekende Günther Oettinger, minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, naar voren geschoven. Frankrijk hoopt dat oud-minister Michel Barnier de portefeuille Interne Markt krijgt. Vanmorgen maakte de Deense regering bekend minister Connie Hedegaard van Klimaat en Energie voor te dragen. Hedegaard wordt getipt voor de nieuwe functie van klimaatcommissaris. Ons land heeft voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) voorgedragen. De Gucht, die in juli Louis Michel verving als eurocommissaris voor Ontwikkelingszaken, heeft belangstelling voor de zeer gegeerde portefeuille van Energie.De Europese liberalen lobbyen ondertussen bij Barroso om hun acht kandidaten mooie portefeuilles te bezorgen. De liberalen vormen na de christendemocraten en de socialisten de derde fractie in het Europees Parlement. Ze eisen compensatie omdat ze naast de vier topfuncties grepen die de Europese Unie de voorbije maanden in de aanbieding had. De christendemocraten legden beslag op het voorzitterschap van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad en de Britse socialiste Catherine Ashton wordt de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid.

Nieuwe Commissie in februari

Door de voordrachten van Kroes en Hedegaard zullen er minstens negen vrouwen zetelen in de Europese Commissie. Dat is er een meer dan in de uittredende Commissie. Een voldoende groot aantal vrouwen is belangrijk om het Europees Parlement gunstig te stemmen. Het Parlement moet instemmen met de nieuwe Commissie. Verwacht wordt dat Barroso in de loop van volgende week de samenstelling van zijn nieuwe team zal bekendmaken. In januari volgen de hoorzittingen in het Parlement. Wellicht zal de nieuwe Europese Commissie in de loop van februari haar functies kunnen opnemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234