Zaterdag 10/06/2023

Nederland heeft eindelijk eigen Van Gogh-huis

Kamer in Nieuw-Amsterdam waar schilder twee maanden werkte, is educatief centrum

Nieuw-Amsterdam

Van onze medewerker

Evert-Jan Pol

België (Cuesmes) en Frankrijk (Auvers-sur-Oise) hadden er al een, maar juist in Nederland ontbrak lange tijd een Van Gogh-huis. Daarin is verandering gekomen. In maart opende V. Willem van Gogh, achterkleinzoon van Theo van Gogh, in Nieuw-Amsterdam het Van Gogh-Huis.

Dat het allereerste Van Gogh-huis niet in Van Goghs geboorteplaats Zundert staat, maar in het minder voor de hand liggende Nieuw-Amsterdam in de provincie Drenthe, lijkt vreemder dan het is. Vincent bleef er nog geen drie maanden, maar de tijd die hij er in 1883 doorbracht, was belangrijk in zijn carrière. In Drenthe besloot hij onafhankelijk kunstschilder te worden. Hij vervaardigde er onder meer De Turfschuit, het eerste olieverfschilderij waarover hij redelijk tevreden was.

Van Gogh verbleef in logement Scholten. Toen dat pand in 1996 gesloopt dreigde te worden, kwam daartegen verzet. Door tussenkomst van de provincie Drenthe werd het pand gered. De inmiddels opgerichte Stichting Van Gogh en Drenthe moesten de renovatie van het pand in goede banen leiden.

Dat verliep niet zonder slag of stoot. Eind maart 2000 stortte een deel van het pand in tijdens werkzaamheden aan de fundering. Als door een wonder bleef de kamer waar Van Gogh had geslapen gespaard. Het ingestorte deel werd snel weer opgebouwd. In juni van vorig jaar leek het project opnieuw in gevaar te komen. Voor de laatste werkzaamheden was nog een moeilijk te verkrijgen bedrag van 170.000 euro nodig. Enkele gemeenten en de provincie Drenthe stonden er samen voor garant.

Het huis waar Vincent van Gogh kortstondig woonde en werkte, kon daarom alsnog volledig in ere hersteld worden. Op 3 oktober 1883 kwam de schilder terecht in het logement annex veerhuis. Omdat hij langer bleef dan de meeste gasten, kreeg hij de zogenaamde Herenkamer op de eerste verdieping. De kamer is hersteld in de originele staat, aan de hand van Van Goghs brieven en tekeningen.

De kamer is sober ingericht: twee stoelen, een tafel, een bed en het bevat geen persoonlijke bezittingen van de schilder. Het is wel met zekerheid de ruimte waarin de kunstenaar sliep en werkte. Vanuit zijn kamer kon hij een "curieuze" ophaalbrug zien. Wie nu in de Herenkamer uit het raam kijkt, ziet de brug. Van Gogh vereeuwigde haar op het schilderij Ophaalbrug in Nieuw Amsterdam.

Het Van Gogh-Huis heeft een educatief karakter. Meerdere malen per dag wordt op een groot projectiescherm een film over de schilder getoond.

Het Van Gogh-Huis is niet het einde van het Drentse project. De stichting werkt aan de restauratie van een antieke trekschuit. De schilder bereikte Nieuw-Amsterdam namelijk vanuit Hoogeveen "na een eeuwig lange vaart in de trekschuit door de heide". De boot die nu gerestaureerd wordt, moet bezoekers de mogelijkheid geven een deel van Van Goghs vaarroute af te leggen.

Het Van Gogh-Huis, Van Goghstraat 1, Nieuw-Amsterdam is open van maandag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Toegangsprijs: 4,50 euro. Info: 0031/591.555.600

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234