Donderdag 29/07/2021

Nederland geeft groen licht voor verkoop ABN AMRO

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Nederlandse kabinet geeft definitief het groene licht voor de verkoop van de Nederlandse staatsbank ABN AMRO. Een eerste deel van de beursgang kan mogelijk eind dit jaar plaatsvinden. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel daartoe van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Bronnen rond het kabinet hebben dat bevestigd. Dijsselbloem geeft later vrijdag een persconferentie.

ABN AMRO moest tijdens de kredietcrisis in oktober 2008 van de afgrond gered worden door de staat. Het toenmalige kabinet nationaliseerde de bank voor 16,8 miljard euro. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. De teller liep volgens sommige berekeningen op tot boven de 30 miljard euro.

Al in augustus 2013 nam het kabinet het principebesluit om ABN op termijn weer van de hand te doen. In maart dit jaar leek het zover, maar grote maatschappelijke ophef over een salarisverhoging van 100.000 euro voor de top van de bank gooide roet in het eten. Dijsselbloem stelde een besluit uit, totdat 'rust en vertrouwen' rond de bank weer terug waren. Dat is nu volgens de minister het geval.

Waarschijnlijk vindt een eerste aandelenuitgifte in het laatste kwartaal van dit jaar plaats. Het gaat dan om 20 tot 30 procent van de aandelen. De totale opbrengst van de beursgang wordt nu geschat op minimaal 15 miljard euro. De opbrengst van de beursgang gaat rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld. ABN krijgt een beschermingsconstructie tegen vijandige overnames.

Een chronologie

• 2007: RBS, Fortis en Banco Santander kopen samen ABN AMRO voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders beginnen met het opdelen van ABN AMRO. Voor 24 miljard euro krijgt Fortis de onderdelen Private Banking, Asset Management en de Business Unit Nederland.

• 2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis heeft het daarbij bijzonder zwaar, juist omdat er zo veel geld is uitgegeven aan de overname van ABN. In korte tijd nemen spaarders miljarden euro's op, omdat ze bang zijn dat de bank zal omvallen.

• Oktober 2008: Om de val van Fortis te voorkomen, koopt de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland (inclusief de Nederlandse delen van ABN AMRO), Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance voor een totaalbedrag van 16,8 miljard euro. Fortis en ABN worden daarmee genationaliseerd, waarbij de verzekeringsonderdelen onder de naam ASR in een apart bedrijf worden voortgezet.

• December 2008: Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern.

• Februari 2009: Gerrit Zalm wordt voorzitter van het Transitieteam van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland dat tot 1 april 2010 verantwoordelijk was voor de integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. Sinds 1 april 2010 is hij voorzitter van de raad van bestuur van ABN AMRO.

• Juli 2010: ABN AMRO Bank en Fortis Bank (Nederland) fuseren, de laatstgenoemde wordt opgeheven.

• Juli 2013: Topman Gerrit Zalm zegt in een gesprek met zakenkrant Financial Times dat ABN AMRO volgende zomer klaar is om weer geprivatiseerd te worden.

• Augustus 2013: Het kabinet neemt het besluit om ABN AMRO op termijn in zijn geheel terug naar de beurs te brengen. Een beursgang wordt gezien als de beste optie is, die de voorkeur heeft boven bijvoorbeeld onderhandse verkoop.

• November 2013: De verwachting van het kabinet dat ABN AMRO bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting, zegt Zalm. Uiteindelijk kan de opbrengst volgens hem zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost.

• Februari 2015: De grote Nederlandse banken ING en Rabobank zijn samen met een aantal internationale zakenbanken geselecteerd om mogelijk de beursgang van ABN AMRO te begeleiden. Ook ABN AMRO zelf staat op de lijst van mogelijke dienstverleners.

• Maart 2015: Er ontstaat grote ophef over salarisverhogingen voor de top van ABN AMRO. Ook komt er een affaire in Dubai aan het licht waar een aantal medewerkers van ABN interne regels heeft overtreden.

• 27 maart 2015-half mei: Minister Jeroen Dijsselbloem stelt het besluit over de geplande verkoop van de bank uit. Reden is de onrust rond de salarisverhogingen. Kort daarop draait ABN het besluit over de extra beloning terug. Later trad verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie af en topman Zalm bood in mei publiekelijk zijn excuses aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234