Donderdag 14/11/2019

Nederland geeft geen studiebeurzen meer aan studenten

De Nederlandse Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is voor veel studerende noorderburen de gebeten hond. Beeld ANP

Nieuwe studenten in het hoger onderwijs in Nederland krijgen vanaf september geen basisbeurs meer als gift van de overheid. Ze kunnen dat bedrag voortaan alleen nog lenen. Het wetsvoorstel van onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) kreeg gisteravond laat steun van een meerderheid van de Eerste Kamer.

De bedoeling is dat studenten een groter deel van hun studiekosten zelf betalen. Het grootste deel van de opbrengst wordt weer in het onderwijs geïnvesteerd om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Vooral de tegenstanders denken dat dit niet gaat lukken.

De coalitiepartijen VVD en PvdA steunden het plan, evenals D66 en GroenLinks. De vier partijen sloten hierover in mei vorig jaar een akkoord met het kabinet en steunden het ook in de Tweede Kamer. Na een dag debatteren stemden 36 senatoren voor en 29 tegen het plan. Niet alle 75 senatoren waren bij de stemming aanwezig.

"Studenten gaan schuld opbouwen"

Zoals eerder in de Tweede Kamer was de tegenstand van CDA, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie OSF opnieuw fel. Net als de studentenorganisaties hekelen ze vooral de veel hogere schuld die studenten gaan opbouwen. De tegenstanders voorzien dat veel jongeren niet meer gaan studeren, ermee stoppen of vooral een studie kiezen waarmee ze later veel geld kunnen verdienen.

Minister Bussemaker denkt dat er minder afhakers zijn dan de ongeveer 5.500 die het Centraal Planbureau heeft voorspeld in de komende twee jaar. Ze laakte ook de spookverhalen over de vele tienduizenden euro's schuld en wees op de goede leenvoorwaarden. Ze gaat nu aan de slag om toekomstige studenten voor te lichten over de veranderingen.

Maar ook onder de voorstanders bestaan zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Bussemaker zal de effecten van het leenstelsel op het gedrag van studenten de komende jaren intensief onderzoeken. Zonodig zal ze bijsturen.

"Met het afschaffen van de basisbeurs worden studenten al snel met een extra schuld van 12.000 euro opgezadeld. De private schuld van Nederland neemt daarmee jaarlijks met zo'n 1,2 miljard euro toe", vreest FNV Jong. De jongerenbond spreekt over een "groot drama" voor jongeren van nu en de volgende generaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234