Woensdag 22/03/2023

NieuwsCoronacrisis

Nederland en Oostenrijk grijpen in om stijgende curve in te dijken

Nederlands premier Mark Rutte. Beeld ANP
Nederlands premier Mark Rutte.Beeld ANP

In Nederland gelden vanaf zaterdag opnieuw strengere coronamaatregelen, Oostenrijk bereidt een lockdown voor voor niet-gevaccineerden. Ook elders in Europa schakelen overheden een paar versnellingen hoger in de strijd tegen het virus.

Roel Wauters

“Een harde klap voor de samenleving”, zo noemde ontslagnemend premier Mark Rutte de nieuwe maatregelen die in Nederland worden ingevoerd. De regering keert terug naar gekende ingrepen, zonder evenwel het land helemaal op slot te gooien.

Zo zal de horeca voortaan al om 20 uur moeten sluiten, na dat uur is nog wel take-away mogelijk. Mensen krijgen een vaste plaats toegewezen op café en op restaurant. Ook essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, moeten op dat uur toe.

Sportwedstrijden moeten weer zonder publiek gespeeld worden, gaande van de jeugdwedstrijden tot een interland van de nationale ploeg. Theaters en bioscopen blijven voorlopig gespaard: zij kunnen voortwerken onder het bestaande regime met coronapas en toegewezen plaatsen.

Tegelijk grijpt de regering in in het sociale leven van de Nederlander: zo mag je er niet meer dan vier personen uitnodigen per huishouden. Bij één besmetting in een huishouden moet voortaan iedereen in quarantaine. Telewerk wordt ook weer de norm. In grote aula’s en klaslokalen zullen niet meer dan 75 studenten aanwezig mogen zijn.

“Gelukkig is het overgrote deel van de mensen in ons land inmiddels gevaccineerd”, verklaarde Rutte tijdens de persconferentie. “Anders was de ellende in de ziekenhuizen niet te overzien. Maar nog altijd is de druk in de zorg extreem hoog.” De maatregelen gaan vanaf vandaag (zaterdag) om 18 uur in en gelden ten minste tot 4 december. Op 3 december volgt een evaluatie.

Negatieve test is niet langer genoeg

Daarnaast bereidt Nederland ook een zogenaamd 2G-beleid voor. Daarbij zal een negatief testbewijs niet langer gebruikt kunnen worden om een geldige QR-code te krijgen. Het is aan de handelaars en organisatoren om te beslissen of ze dat ook toepassen. Tegelijk wordt bekeken of het mogelijk is een coronapas te vragen in niet-essentiële winkels.

In Oostenrijk geldt die 2G-regel al voor cafés, restaurants, kappers en evenementen met meer dan 25 personen. Wie niet gevaccineerd is, kan bovendien op zijn werk gevraagd worden een negatieve test voor te leggen. Maar dat volstaat niet, volgens de regering. Die bereidt nu een lockdown voor niet-gevaccineerden voor, zo bevestigde kanselier Alexander Schallenberg. Hoe die lockdown er juist zal uitzien, zal zondag worden gecommuniceerd.

Volgens het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Controle (ECDC) is de coronasituatie in Nederland, net als in België en acht andere lidstaten, “zeer zorgwekkend”. In Oostenrijk wordt de situatie als “zorgwekkend” ingeschat. Enkel Italië, Spanje, Zweden en Malta zitten in de minst zorgwekkende categorie.

Protesten in Den Haag

Demonstranten hebben in Den Haag gisteren hevig geprotesteerd tegen de nieuwe coronamaatregelen. Dat deden ze terwijl de Nederlandse premier Mark Rutte zijn persconferentie aan het houden was. De politie werd bekogeld met vuurwerk en stenen. Op sociale media zou in de aanloop naar de persconferentie opgeroepen zijn om een ‘lawaaidemonstratie’ te houden. De politie was massaal aanwezig op de Turfmarkt, in de omgeving van het Centraal Station. Meerdere mensen werden aangehouden omdat ze vuurwerk afstaken in de richting van de politie. Agenten kregen stenen naar hun hoofd gegooid. Er werden ook vernielingen aangebracht.

Demonstranten na afloop van de persconferentie. Beeld ANP
Demonstranten na afloop van de persconferentie.Beeld ANP
Betogers raken slaags met de politie bij het Centraal Station in Den Haag. Beeld ANP
Betogers raken slaags met de politie bij het Centraal Station in Den Haag.Beeld ANP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234