Dinsdag 21/01/2020

nederland 3 herhaalt eindelijk legendarische debiteuren/crediteuren

'Goeiesmorgens, juffrouw Jannie'

Lachen met de schrijnende saaiheid van het kantoorleven. De In de gloria-ploeg deed het begin dit jaar met Het eiland, dat schatplichtig is aan de bejubelde Britse fake docusoap The Office, dat de draak steekt met een groepje schlemielen op kantoor. Maar in Nederland zag men er midden jaren negentig al de lol van in met het nog brutalere Debiteuren/-crediteuren. De VPRO herhaalt de serie 'op veler verzoek' vanaf vanavond op Nederland 3. Zeg maar: 'Toedeledooki'.

Brussel

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

Vanaf morgen kan men elkaar in Nederlandse en Vlaamse kantoren weer begroeten met Debiteuren/crediteuren-kreten als 'Goeiesmorgens' en 'toedeledooki'. De sitcom over de lotgevallen van meneer Storm (Michiel Romeyn), meneer Jos (Herman Koch), meneer Edgar (Kees Prins) en koffiedame juffrouw Jannie (Annet Malherbe) was aanvankelijk een onderdeel van het absurde satireprogramma Jiskefet. Debiteuren/crediteuren groeide uit tot een onwaarschijnlijke televisiehit en zorgde, zoals het goede Nederlandse humor betaamt, ook voor de nodige opschudding.

De meest memorabele aflevering is zonder enige twijfel het sinterklaasbezoek in 'Een heerlijk avondje', met cabaretier Hans Teeuwen als de goedheilig man. Edgar, het sukkeltje van het kantoor, moet daarin eerst bij de sint op schoot en duikt daarna met het hoofd suggestief onder de mantel van de kindervriend. In Nederland brak door die scène een rel uit. Verschillende mensen zegden hun VPRO-lidmaatschap op, dat de Nederlandse zenders nodig hebben om op de openbare omroep te mogen uitzenden.

Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch bedachten dit aanstootgevend sinterklaasbezoek als reactie op het plotse succes van de serie. "Iedereen riep 'Goeiesmorgens' tegen me en dus moesten we ons toch weer eens van onze ware kant laten zien", vertelde Michiel Romeyn ooit in een interview. "En toen dachten we: we gaan sinterklaas enorm in zijn reet naaien." De keuze voor de lieve goede sint als slachtoffer was geen toeval. "We hadden in ons uitzendschema gezien van 'hé, er is er één op 5 december'", vulde Herman Koch aan. "En dat kun je bijna niet laten liggen, want dan zit die hele avond vol met sinterklaasprogramma's."

Normaal gezien werd de sitcom laat op de avond uitgezonden, maar de VPRO vervroegde de uitzending naar halfnegen met alle gevolgen vandien. "Het was eigenlijk zo'n soort moment dat voor het eerst mensen tegen hun schoonouders en tegen hun kleine kinderen gingen zeggen: 'Ach je kunt eigenlijk best wel kijken naar dat programma. Het is voor alle leeftijden'", aldus Koch. De uitzending mocht van de VPRO achteraf niet opnieuw uitgezonden worden. Desalniettemin heeft Debiteuren/crediteuren een plaatsje in het collectieve Nederlandse tv-geheugen ingenomen en na lange tijd smeken om een heruitzending, krijgen de liefhebbers vanavond hun zin.

l Debiteuren/crediteuren

Ned 3 22.55

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234