Zaterdag 26/11/2022

Neanderthalers stierven niet uit door warm klimaat

ABBEVILLE l De neanderthalers hebben zich wel aangepast aan het warme klimaat en zijn er dus niet aan ten onder gegaan, zoals tot nu toe werd gedacht. Archeologen, onder wie een Belg, hebben daarvoor bewijzen gevonden in de buurt van de Somme, in Noord-Frankrijk.

Resten van een 'slagerij' bewijzen dat de neanderthalers daar tussen twee ijstijden in jaagden op olifanten en neushoorns.

In Noord-Europa zijn er slechts een viertal archeologische sites die dateren van 112.000 tot 130.000 jaar geleden, een warme periode tussen twee ijstijden en te vergelijken met het klimaat dat we nu kennen. Eén site bevindt zich in Caours, nabij de Noord-Franse stad Abbeville, de overige bevinden zich in het vroegere Oost-Duitsland.

"Tot nu toe werden op geen enkele van deze sites resten gevonden van neanderthalers, wat twee rivaliserende hypotheses voedde. Een school beweerde dat de neanderthalers zijn uitgestorven omdat ze zich niet konden aanpassen aan het warmere klimaat tussen de ijstijden, een andere stelde dat er niets gevonden werd omdat alle resten door erosie werden vernietigd in de ijstijd. Onze ontdekking bewijst dat het de tweede hypothese is die klopt", zegt de Luikenaar Jean-Luc Locht.

Locht werkt al 17 jaar in Frankrijk als archeologisch onderzoeker van de prehistorie. Zijn team vond in Caours sporen van een slagerij: beenderen van kalkoenen en herten maar ook van neushoorns en olifanten die hier destijds leefden, net als resten van silexmessen, waarmee het vlees werd versneden.

"Dat bewijst dat ze zich perfect hadden aangepast aan de bosrijke omgeving en niet enkel konden overleven in de steppegebieden tijdens de ijstijden. Bovendien ontdekten we dat er tientallen jaren tot een eeuw verstreken tussen twee periodes waarin de site werd bewoond", zegt Locht.

Er is nog maar 30 vierkante meter of amper 1 procent van de site onderzocht. Locht maakt zich sterk dat er de komende maanden nog meer sporen gevonden zullen worden, "hopelijk van woonplaatsen".

Er bestaan tien hypotheses over het verdwijnen van de neanderthaler, de soort die het meest verwant is aan de moderne mens. Geen enkele wordt gestaafd door archeologische vondsten. Dat de soort zich niet kon aanpassen aan het warmere klimaat was de vaakst gehoorde. "Die is gesneuveld. Nog negen hypotheses te gaan", lacht Locht. Een andere is dat de neanderthaler, waarvan er in Noord-Europa slechts enkele tienduizenden rondliepen, bezweken is onder de massale invasie van de homo sapiens (wij dus).

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat de homo neanderthalensis zo'n 35.000 jaar geleden is uitgestorven. Eerder deze maand toonde onderzoek in Gibraltar aan dat hij tot 24.000 jaar geleden heeft geleefd. (SD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234