Maandag 14/06/2021

Neal Stephenson

Het Babelvirus

Sciencefictionthriller

Poema Thriller Pocket

ISBN 90 245 3510 7 446 pagina's * 310 frank (7,68 euro)

Het lijfboek van de cyberpunks

Dit boek uit 1992 wordt beter met de jaren. Neal Stephenson schreef met Snow Crash een klassieker in het cyberpunkgenre dat indertijd door William Gibson zowat werd uitgevonden. We ontmoeten Hiro, een hacker, een samoerai en een pizzakoerier. Daarmee verenigt hij in zich de verschillende facetten van de cyberpunkcultuur: computers, oosterse filosofie én populaire (eet)cultuur. Wie genoot van Douglas Couplands Microserfs, maar toch kickt op dolgedraaide, Blade Runner-achtige sciencefiction, zal dit boek koesteren als een Big Mac met extra kaas. Een nieuwe drug Snow Crash (in het Nederlands het 'Babelvirus' genoemd) heeft Hiro's beste vriend de dood ingejaagd. Zijn ex-vriendin en skatepunk YT vraagt hem om hulp. Samen moeten ze de producenten van de drug (die eigenlijk ook een virus bevat) vinden. Maar dan moeten ze wel de strijd aanbinden tegen de maffia die de wereld 'gekocht' heeft en weer heeft uitbesteed aan autonome franchisehouders. Ook een psychopaat met een atoombom, een mediamagnaat en een religieuze fanaticus zitten achter de samenzwering. Snow Crash is totaal over the top. Ofwel krijg je de lachstuipen van dit boek, ofwel word je een beetje stil bij de gedachte dat het toch zo kan verlopen als je alle trends en hypes van nu consequent zou doortrekken naar de toekomst..

Misdaadthriller

Andrew Klavan

True crime (filmeditie)

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 290 5989 3 352 pagina's * 598 frank (14,82 euro)

Een tijdje geleden stelden we hier Klavans nieuwste De jacht op Amanda voor en eind april kwam True Crime in de bioscopen; een verfilming (door en met Clint Eastwood) van zijn grootste bestseller uit 1996. Meer dan 1 miljoen exemplaren werden ervan verkocht, de filmrechten brachten 1,25 miljoen dollar op en het boek werd al in twaalf landen uitgegeven. In het boek ontdekt verslaggever Steve Everett dat een gevangene in de dodencel het slachtoffer is van een gerechtelijke dwaling. Er resten nog achttien uur voor de executie en Everett begint aan een helse race tegen de tijd om de gevangene weer op vrije voeten te krijgen. True Crime kreeg unaniem lovende kritieken, ook van zogenaamd 'ernstige' media zoals The New York Times. "Neem een volle thermos koffie, sluit je op en lees True Crime", Dixit Stephen King.

Financiële thriller

Ed Sanders

De Geldmakers

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2905 948 6 384 pagina's * 698 frank (17,3 euro)

Wat is de hype van de jaren negentig? De beurs, uiteraard. Aandelen, obligaties, futures, opties; ze hebben geen geheimen meer voor Jan Modaal die gretig zijn kans waagt op de mondiale roulette. Recht evenredig met de interesse van de kleine belegger voor de beurs, stijgt ook het succes van beurskranten én van financiële thrillers. Zo gingen er van Ed Sanders debuut De frontrunners al 10.000 exemplaren over de toonbank. Deze Nederlandse journalist die de Schaduwprijs 1998 van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs kreeg, publiceert nu zijn tweede boek De geldmakers. Een oud familiebedrijf gaat naar de beurs en met wat bedrog wordt de introductiekoers zeer hoog geplaatst. Ingewijden weten dat die koers zal dalen omdat de resultaten zeer slecht zijn. De voorzitter van de raad van bestuur wil zijn bedrijf doen overnemen door een Amerikaanse firma. Maar hij wordt - u raadt het - vermoord.

Vlaams thrillerdebuut

Luc Deflo

Naakte zielen

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 2231 510 X 268 pagina's * 695 frank (17,23 euro)

Luc Deflo (°1958) is een nieuwe naam in de Vlaamse spannende letteren. Hij voert Dirk Deleu, rechercheur in ballingschap, ten tonele. Die wordt door onderzoeksrechter Jos Bosmans te hulp geroepen om een moord op te lossen. In Mechelen zijn alle leden van een gezin op gruwelijke wijze vermoord. Uit het met messteken doorboorde lichaam van de vrouw is de baarmoeder weggesneden.

Kort daarna wordt weer een gezin vermoord en opnieuw wordt de vrouw op dezelfde wijze verminkt. Deleu kan alleen de dader vinden door in zijn huid te kruipen. Veel aanknopingspunten heeft hij niet: de moordenaar heeft een obsessie voor spinnen en houdt van vreemde spelletjes.

Wanneer ook een derde vrouw bedreigd wordt, volgt een spannende ontknoping. Een bloedstollende zelfs, als we de uitgever mogen geloven.

Middeleeuws misdaadmysterie

Sharon Kay Penman

Boodschapper van de koningin

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2905 923 0

288 pagina's * 698 frank (17,3 euro)

Sharon Kay Penman schreef al zes romans, maar dit is haar eerste thriller. Ze concentreert zich op verhalen die zich in de middeleeuwen afspelen. The Queen's Man (vertaald als Boodschapper van de koningin) is gesitueerd in 1193, het jaar dat koning Richard Leeuwenhart (u weet wel die van Robin Hood) spoorloos verdween. De onwettige zoon van de bisschop, Justin de Quincy, wordt gevraagd de koning op te sporen. Hij wordt de geheime boodschapper van de koningin Eleonora van Aquitanië, de moeder van Richard. Al snel wordt duidelijk dat er aan het hof een complot werd gesmeed door Richards broer John. Daarom is het van het allergrootste belang dat Justin slaagt in zijn opdracht en de koning - dood of levend - terugvindt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234