Dinsdag 20/10/2020

Ne gruute merci

Brusselaars, maar vooral pendelaars zullen blij zijn met het recente ontbijt- en lunchadresje AUB-SVP, handig gelegen tussen het centraal station en de Munt.
Eindelijk eens wat anders dan een broodje mét.

AUB-SVP is bescheiden en klein, maar de culinaire ambities zijn dat niet. De lunchbar is opgezet door chef Kenny Bernaerts en architect Bart Lens. Vroeger was hier de ingang van de cinema, daarvan getuigt nog het mooie gevelopschrift 'Monnaie' in de typografie van de jaren 1930. Kenny heeft gewerkt in topkeukens in binnen- en buitenland, onder meer bij Comme chez soi, om uiteindelijk te landen als souschef bij Yves Mattagne, chef van de Sea Grill in Brussel.

VTM-kijkers kennen Kenny misschien van Master Chef. Kortom, als zo iemand zijn schouders zet onder een nieuw concept, dan is het niet om voorgebakken broodjes in de oven te schuiven. Brood speelt trouwens een belangrijke rol. Chef Mathias Dircx werkt daarvoor samen met de artisanale bakker Yves Guns.

Ik heb afgesproken met een dierbare ex-collega, die me laat weten dat hij iets later zal zijn 'omdat dringend nog wat kleine dingetjes moeten worden afgewerkt'. Dat klinkt me bekend. In afwachting bestel ik een aperitief. In een mooi bol glas komt een stralend roze cocktail van rabarbersap en wodka met enkele muntblaadjes. Heerlijk verfrissend.

De kleine kaart is opgedeeld in tijdzones: Voor 12 uur AUB?, Na 12 uur AUB? en Dessert AUB? Telkens zijn er vier keuzemogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ontbijten met kazen en rillettes, op zuurdesembrood en krentenbrood (8 euro) of met platte kaas, radijs en bieslook op gegrilde limoenbrioche (7 euro). Voorbeelden van lunchgerechten zijn kalfswang met risotto van parelgort, emulsie van geuze en asperges (20 euro, het duurste) of piepkuiken met bisque, crème van snijbonen en tagliatelle van jonge wortel (16 euro).

Ik zie octopus met tuinbonen en crème van doperwten (16 euro) staan, en ga meteen overstag. De Collega kiest de makreel met merinda-tomaat en crème van geroosterde paprika (16 euro).

De drankenkaart is beperkt, met enkele bieren van de Brasserie de la Senne, huisgemaakte limonades, één witte en één rode wijn, per glas of per fles.

AUB SVP is niet groot, het heeft iets spelonkachtigs, en in de aankleding zitten enkele leuke details, zoals de gefiguurzaagde en geschilderde garçons met een dienblad in de hand. Krantenknipsels aan de muur verwijzen naar de geschiedenis van het pand. Er huisde een juwelier en een fotowinkel tot er in 1930 een ingang kwam voor de Cinéma de la Monnaie.

Je komt het smalle pand binnen langs de toonbank met krukken, en aan de andere muur enkele ronde tafeltje en krukken met lederen zitting. Ik zit op de houten bank, de Collega op een krukje dat voor hem wel iets comfortabeler had mogen zijn. Ik zie het ook aan de betonnen tafel tegenover mij, waar een jong gezelschap zit. De verhouding tussen bank en tafelblad is niet juist, waardoor de kleinste van het gezelschap bijna met zijn kin op tafel zit.

Het vriendelijke jonge meisje dat ons bedient heeft met wat schuiven plaats gevonden voor water én een glas witte wijn (chardonnay uit Zuid-Afrika, 4 euro per glas die geen diepe indruk nalaat). Onze gerechten komen in mooie keramieken kommen, en vormen een kleurrijk tafereel. In een mandje liggenen twee soorten brood en toast. "Het geheel is lekker," zegt de Collega, "maar de makreel had wat meer mogen doorsmaken. Hij loopt een beetje verloren tussen de tomaat, de crème van paprika en zwarte olijven."

Bij mij zit er meer reliëf in, met asperge (in plaats van tuinbonen) groene tomaat en juist gegaarde stukjes octopus. Het is een aantrekkelijk zomers gerecht, maar er blijft nog wat ruimte over voor dessert. We kiezen allebei het amandelbiscuit, twee forse stukken tussen krullen rijpe mango en aardbeien. Dat is wel copieus en erg lekker.

Waarop het tijd is om de benen te strekken en op de wijze van het huis te zeggen: Astanblief, gruute merci!

Wat?

AUB-SVP, Schildknaapstraat 36, 1000 Brussel, 0473 90 24 91

Zondag gesloten; maandag-vrijdag 7u30-15u; donderdag tot 22 uur, met een driegangenmenu; zaterdag 11u-15u.

Waar?

In de eenrichtingsstraat die van de Sint-Hubertusgaanderijen naar het Muntplein loopt. De ene buurman is Lens°ass-architecten, de andere Brussels bekendste herborist: Desmecht.

Keuken?

Fris, inventief, aantrekkelijk gepresenteerd. Nadruk ligt op ambachtelijke producten. De chef sluit zich ook aan bij de North Sea Life.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234