Donderdag 15/04/2021

Cultuurtips

Nazomeren voor culturo’s: twaalf tips!

De Texaanse Christeene is klaar voor een memorabele passage.  Beeld RV - Austin Young
De Texaanse Christeene is klaar voor een memorabele passage.Beeld RV - Austin Young

U dacht september uit te zitten en te wachten op het najaarsoffensief van de grote cultuurhuizen? Slecht gedacht! September heeft op vlak van cultural candy al behoorlijk wat in petto.

Drag terror: Christeene, the queen

Verleg publieksgewijs je grens en zak af naar het con­cert van Chris­teene. Neen, NIET Christine & The Queens, maar wel de Texaanse performance drag-terrorist-kunstenaar die het Vooruitcafé zal herscheppen tot een Lyn­chi­aanse nachtclub, waar de dunne grens tussen camp, kitsch, rock-‘n-roll en seks de sfeer zal bepalen. Een Tumult.fm-recensent omschreef haar/zijn vo­rige passage als volgt: “Nog nooit heb ik een pu­bliek met zoveel overgave ondergespuugd zien wor­den, nadat diezelfde mond eerst de twee harige kon­ten van de dansers gerimd had.” Rauwe, trashy hip­­hop in een electropunk jasje.

Op 27/9 in de Vooruit, Gent. vooruit.be

Neoklassiek: slaapverwekkend intens

Componist Max Richter voert zijn wiegelied op tussen het slapende publiek. Beeld RV - Mike Terry
Componist Max Richter voert zijn wiegelied op tussen het slapende publiek.Beeld RV - Mike Terry

2018 is het barokjaar voor Antwerpen, de ‘barokste’ stad van Vlaanderen. En volgens sinjoren zelf misschien van de hele wereld. Antwerpen Baroque 2018 verbindt de barokke kunst van Rubens met hedendaagse kunstenaars, zoals componist Max Richter die zijn Sleep eenmalig opvoert in de kathedraal. Richters acht uur durende compositie – ‘een persoonlijk wiegelied voor een dolgedraaide wereld’ – zal bezoekers een nacht lang onderdompelen in een transcendente barokke sfeer. Het publiek ligt op veldbedden en laat zich wegvoeren op de magische kracht van de klanken van piano, strijkers en elektronische instrumenten. Architectuur, Rubens en meditatief nu-klassiek.

Op 7/9 in de Antwerpse kathedraal. visitantwerpen.be

Klassiek minimalisme: ijzingwekkend eerbetoon

Voor het eerbetoon aan de overleden componist Jóhann Jóhannsson wijkt de AB uit naar de Begijnhofkerk in Brussel.   Beeld RV
Voor het eerbetoon aan de overleden componist Jóhann Jóhannsson wijkt de AB uit naar de Begijnhofkerk in Brussel.Beeld RV

Een schokgolf ging door de wereld – vooral die van fans van hedendaags klassiek – toen de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson begin dit jaar onverwacht overleed in Berlijn. De man was amper 48 en stond op het toppunt van zijn muzikale kunnen. Dat muziekprogrammatoren zijn dood niet stilletjes zouden laten voorbijgaan, bewijst dit concert. De AB, die altijd al een grote liefde had voor Jóhannsson (Domino-festival 2009, met o.a. Jon Hopkins), heeft samen met AB-huisartiest Adam Wiltzie een avond samengesteld ter ere van de IJslandse muzikant. Wat staat er op het programma? De integrale uitvoering van zijn tweede album Virðulegu Forsetar: een statige, minimalistische compositie in vier delen met een duur van om en bij de 60 minuten. Elf koperblazers, percussie, orgel en piano en nog maar twee maal integraal live gebracht.

Op 19/9 in de Begijnhofkerk, Brussel. abconcerts.be

Geluidskunst: keyboards maal honderd

Klaar voor een wel zeer bijzondere klankervaring? Daar zijn de honderd keyboards van de Japanse Asuna Arashi. Beeld RV - Minoru Sato-m-s
Klaar voor een wel zeer bijzondere klankervaring? Daar zijn de honderd keyboards van de Japanse Asuna Arashi.Beeld RV - Minoru Sato-m-s

Een performance, installatie en exhibitie tegelijk. Dat is wat de Japanse geluidskunstenaar/experimenteel muzikant Asuna Arashi naar Leuven brengt, in het kader van STUK RE-START (het vroegere START). Honderd keyboards brengen één toon voort, en daarin zit een hele wereld aan nuance. Asuna gebruikt voor zijn installatie geen state-of-the-art keyboards, maar speelgoedstukken, die allemaal van vrij povere kwaliteit zijn, maar net daardoor interessant worden. Een bijzondere klank-ervaring waarbij Asuna zelf optreedt als stoorzender. Voer voor muziekliefhebbers en keyboardfetisjisten.

Op 27/9 (korte performance van 3 uur, ingebed in een muzikaal parcours) en 28/9 (langere performance) in STUK, Leuven. stuk.be

Lam Gods: Controverse op het podium

Of er bloed op de scène van de 'Lam Gods'-voorstelling zal druppelen, blijft afwachten.  Beeld RV
Of er bloed op de scène van de 'Lam Gods'-voorstelling zal druppelen, blijft afwachten.Beeld RV

Over De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is al veel inkt gevloeid. Dat het een van de bekendste werken ter wereld is, of een van de meest gestolen schilderijen ooit, dat zowat overal gezeten en gehangen heeft. Napoleon, Hitler, ze wilden het werk allemaal boven hun bedstede (mocht dat gekund hebben). Maar het Lam Gods had alsnog weinig uitstaans met theater. Tot nu. Milo Rau, artistiek leider van NTGent, begon maanden geleden met de casting voor Lam Gods, een theaterversie van de triptiek. Het werd een zoektocht naar mensen die ver gaan om hun geloof te belijden. Rau zocht een Adam, Eva, Kaïn, Abel, Ridders van Christus. Er was zelfs plaats voor teruggekeerde Syriëstrijders: iets wat commotie veroorzaakte, want een IS-strijder op het podium van NTGent? Neen, die vlieger kon niet op. Rau nuanceerde: “... Ik herhaal, alleen als deze persoon niet wordt gezocht door justitie of is vrijgesproken van aanklachten, of haar of zijn straf heeft uitgezeten en is gereïntegreerd in de samenleving. Niet als zij of hij nog voor de rechter moet verschijnen.” Erg benieuwd naar wat het geworden is.

Vanaf 28/9 in NTGent, Gent. ntgent.be

Draaierige dans

Wat gebeurt er als we onze rem lossen? Beeldend kunstenaar en theatermaker Miet Warlop zoekt het voor ons uit.  Beeld RV
Wat gebeurt er als we onze rem lossen? Beeldend kunstenaar en theatermaker Miet Warlop zoekt het voor ons uit.Beeld RV

Wie bekend is met het werk van Miet Warlop, weet dat ze zich nooit laat leiden door hypes. Warlop kijkt, denkt na over wat ze ziet en distilleert daar een voorstelling uit. Dat is niet anders bij Ghost Writer & The Broken Hand Break waarin ze op zoek gaat naar antwoorden op de vraag: wat gebeurt er als we onze rem lossen? Visueel wordt dat drie acteurs/performers die een uur lang op het podium draaien, geïnspireerd door de wervelende dans van soefi’s (derwisjen), met voordracht en een concert.

Vanaf 30/9 in Gent. ntgent.be

Theater: heeft zingeving zin?

Zeven psychisch kwetsbare jongeren, drie modellen en een priester staan samen op de bühne.  Beeld RV
Zeven psychisch kwetsbare jongeren, drie modellen en een priester staan samen op de bühne.Beeld RV

In navolging van Het Hamiltoncomplex (2015) - de jury van het Theaterfestival 2016 was anoniem lovend: ‘een emotioneel geladen meesterwerk, dat zijn toch al intrigerende uitgangspunt ruimschoots overstijgt’ - waarin Lies Pauwels een voorstelling maakte met dertien jonge meisjes en een bodybuilder, presenteert ze nu het stuk Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar. Zeven jongeren met een psychische kwetsbaarheid, drie fashionmodellen en een priester zoeken een invulling van emotionele authenticiteit en intelligentie, in een wereld waar niets is het wat lijkt. Antwoorden zijn er niet, maar wel een krachtig discours over problemen waar we allemaal mee worstelen.

Vanaf 31/8 in HETPALEIS, Antwerpen. hetpaleis.be

Musical: windmolengevecht in Brussel

Gelauwerd Brel-vertolker Filip Jordens neemt de dubbelrol Cervantes/Don Quichote op zich.   Beeld RV - Lien De Trogh
Gelauwerd Brel-vertolker Filip Jordens neemt de dubbelrol Cervantes/Don Quichote op zich.Beeld RV - Lien De Trogh

Emoties, drama, muziek en vooral veel ironie op de planken met de musical L'homme de la Mancha, naar het verhaal van Cervantes' Don Quichote. Vijftig jaar geleden vertaalde en bewerkte Jaques Brel deze Amerikaanse musical. Het was de enige bewerking uit zijn carrière, en hij speelde er ook zelf in mee. Brel had veel sympathie voor de figuur van Don Quichot als de idealist, de man die onmogelijke dromen koestert, de tragikomische held die tegen windmolens vecht. “Iedereen is een Don Quichote”, zo zei hij. “Iedereen heeft dat in zich. Dat hoop ik toch.” Vandaag ligt de regie in handen van Michael De Cock, artistiek directeur van KVS, en Junior Mthombeni. Ze brengen een eerbetoon aan Brel, met de blik gericht op het Brussel van nu en morgen. De hoofdrollen zijn voor Brel-vertolker Filip Jordens, sopraan Ana Naqe, acteur François Beukelaers, slamartieste Nadine Baboy en hiphop- en soulzanger Junior Akwety, gedragen door het orkest van De Munt.

Vanaf 14/9 in de KVS, Brussel. kvs.be

Grensoverschrijdend: Klimts nieuwe horizon

Op dit werk van de Oostenrijkse schilder Oskar Kokoschka is zijn moeder Romana te zien. Beeld RV
Op dit werk van de Oostenrijkse schilder Oskar Kokoschka is zijn moeder Romana te zien.Beeld RV

Hoe beleefden mensen kunst na de Eerste Wereldoorlog? Welke reflecties en ideeën hadden kunstenaars tijdens het Interbellum? Vlak na de hel van de loopgraven, na het grote failliet van het Oostenrijks-Hongaarse rijk? Beyond Klimt geeft een overzicht van wat een oorlog doet met de internationale kunstwereld: er ontstonden nieuwe netwerken en ontmoetingscentra, en internationale verenigingen begonnen met elkaar te communiceren via tijdschriften, over politieke grenzen heen. Hoe die verandering eruitzag in Centraal-Europese gebieden? Je ziet het in deze tentoonstelling aan de hand van werken van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars.

Van 21/9 tot 20/1 in Bozar, Brussel. bozar.be

Hyperrealisme: leven en dood in Gaasbeek

Cindy Wright gaat in haar werk steeds op zoek naar de grens tussen leven en verval.  Beeld RV
Cindy Wright gaat in haar werk steeds op zoek naar de grens tussen leven en verval.Beeld RV

Een kasteel is altijd een fantastische setting voor een expo. De ambiance van de plek geeft de schilderijen van de Belgische kunstenaar Cindy Wright een extra dimensie. Wright exposeert in Gaasbeek werk waarin ze op zoek gaat naar de grens tussen leven en verval. Haar stijl is foto/hyperrealisme, haar passie vergankelijkheid en kwetsbaarheid. Vlezigheid en brute kracht in contrast met een zekere directheid en uitdagendheid. Beelden zoals Wright ze schildert, gaan al eeuwen mee. Door de tijd heen hebben meesters altijd al een grote interesse gehad voor de nature morte. Hoe gaan we vandaag om met dood en vergankelijkheid? Wat betekent het om mens te zijn, ook maar een dier met een beperkte levensverwachting, tussen alle andere dieren?
Van 7/9 tot 4/11 in Gaasbeek. kasteelvangaasbeek.be

In Genk kan je je aan de hersenspinsels van Tim Burton vergapen.  Beeld RV - Tim Burton 2018
In Genk kan je je aan de hersenspinsels van Tim Burton vergapen.Beeld RV - Tim Burton 2018

Retrospectieve: duik in het brein van regisseur Tim Burton

Tim Burton is vooral gekend als filmregisseur (Edward Scissorhands, Alice in Wonderland, Dumbo). Maar de man is vooral een veelzijdig artiest. Bij een bezoek aan The World of Tim Burton in C-mine word je ondergedompeld in zijn unieke verbeeldingswereld. Je ziet hoe de vele bekende filmpersonages en -werelden tot stand komen, hoe het creatieve proces verloopt en welke inspiratiebronnen van tel zijn. Er zijn tekeningen en schilderijen, foto’s, geanimeerde stop-motion poppen, maquettes, geanimeerde films en sculpturale installaties. The World of Tim Burton wordt gecureerd door Jenny He, de expo ging in wereldpremière in 2014.

Tot 28/11 in C-Mine, Genk. c-mine.be

Film: Cartoon’s blaast 40 kaarsjes uit

De iconische stadsbioscoop Cartoon's in Antwerpen wordt begin september veertig.  Beeld RV
De iconische stadsbioscoop Cartoon's in Antwerpen wordt begin september veertig.Beeld RV

Bij de Antwerpse stadsbioscoop Cartoon’s staat het programma van september helemaal in het teken van hun veertigste verjaardag. Met hernemingen, avant-premières (zoals BlacKkKlansman van Spike Lee en The House That Jack Built van Lars von Trier), een innovation lab-gespreksavond en een blik achter de schermen tijdens Open Monumentendag. Op 2 september, de officiële verjaardag, zal illustrator Jeroen Los aan de gevel van Cartoon’s drie tekeningen onthullen, naar analogie met de calicots (bedrukt katoen waarop films werden aangekondigd, red.) uit de jaren 1950 en 1960.

“Toen Cartoon’s de deuren opende op 2 september 1978, zag het filmlandschap er helemaal anders uit”, vertelt Jan-Willem Van Eemeren van stadsbioscoop Cartoon's. “De DVD bestond nog niet, Metropolis moest nog gebouwd worden, van streamen was nog lang geen sprake. In de stad had je meerdere cinema’s, maar voor de arthousefilm was er amper plaats. Enkele mensen van Monty startten met een nieuwe cinema, als tegenbeweging tegen het imperium van Baron Georges Heylen, die Rex bezat.” De bioscoop kwam in een voormalige chocoladefabriek, waar een groep hockeyspelers hun sigarenclub had gevestigd. “Franstaligen, vandaar dat Cartoon’s tot vandaag op zijn Frans gespeld wordt.”

Doorheen de jaren ging Cartoon’s meerdere keren over de kop. Maar steeds opnieuw was er een nieuwe doorstart, met als huidige overnemer de groep Lumière. In de programmatie bleef de focus steeds op de arthouse- en cultfilms. De selectie films ‘de keuze van Kloeck’ is daar een mooi voorbeeld van. Eric Kloeck, oprichter en bezieler die vorig jaar overleed, stelde de lijst samen. Het publiek mocht mee kiezen uit zijn selectie, met als resultaat: Todo Sobre Mi Madre, C’est arrivé près de chez vous, A Clockwork Orange, Eraserhead en 37°2 Le Matin. Niet te missen is ook de herneming van Any Way the Wind Blows. Regisseur Tom Barman komt de film inleiden. Enkele scènes van de film werden overigens opgenomen in Cartoon’s, Eric Kloeck is te zien in de rol van de leraar.
De hele maand september in Cartoon's, Antwerpen. 40jaarcartoons.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234