Zondag 18/08/2019

Nazi-topverdachte sterft voor proces

Samuel Kunz, die jarenlang de op twee na meest gezochte nazi ter wereld was, is vorige week, kort voor de aanvang van zijn proces in Duitsland, gestorven. Dat heeft een rechtbank in Bonn meegedeeld.

Kunz (89), die verdacht werd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, was de op twee na meest gezochte nazi ter wereld volgens de lijst van het Simon Wiesenthal-centrum. De man was van januari 1942 tot juli 1943 bewaker in het concentratiekamp van Belzec (Polen). Kunz werd beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op 43.000 gevangenen en zou persoonlijk tien moorden hebben gepleegd op nazislachtoffers die het op een vluchten hadden proberen te zetten. Na de oorlog hervatte de man zijn leven in de Rhein-Siegregio in de buurt van Bonn. Tot aan zijn pensioen was hij aan de slag bij het bondsministerie van Infrastructuur.

Het onderzoek tegen Kunz begon in het kielzog van dat tegen de vermeende nazicrimineel John Demjanjuk, die in München terechtstaat, waar hij zich moet verantwoorden voor de dood van 27.900 joden in het kamp Sobibor. Het proces-Kunz was al meermaals uitgesteld, een laatste keer op verzoek van het Duitse gerecht zelf, dat een nieuw onderzoek vroeg naar de elementen die in het register voor oorlogsmisdaden in de stad Dortmund waren opgenomen. Inmiddels was het proces voor volgende lente gepland.

Herhaaldelijk uitstel

In de populaire krant Bild doet openbaar aanklager Andreas Brendel nu zijn beklag over het herhaaldelijke uitstel van het proces. “De zaak tegen Kunz had nieuw licht kunnen werpen op de slachting van de joden, meer bepaald in het uitroeiingskamp Belzec.”

Kunz werd in juli 2010 gearresteerd en aangeklaagd, maar was in 1969, 1975 en 1980 al ondervraagd als getuige van de oorlogsmisdaden in kamp Belzec. Kunz overleed op 18 november - vorige donderdag - nog vóór de datum voor de volgende zitting definitief was vastgelegd. Het nieuws van zijn overlijden werd echter gisteren pas bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden