Maandag 06/12/2021

Update

NAVO veroordeelt Russische schending van Turks luchtruim

Turks minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu. Beeld AFP
Turks minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu.Beeld AFP

De NAVO is vandaag bijeengekomen om te praten over de schending van het Turkse luchtruim door Rusland afgelopen zaterdag. Het Kremlin heeft laten weten dat de 'korte' vlucht van het Sukhoi Su-30-gevechtsvliegtuig  boven Turkije kwam door een navigatiefout.

Volgens Turkse meldingen vloog het Russische toestel boven de provincie Hatay op een gegeven moment meer dan 5 kilometer van de grens. Het was niet de enige schending van het Turkse luchtruim afgelopen weekend. Een groep Turkse gevechtsvliegtuigen van het type F-16 is bij de Syrische grens zondag lastiggevallen door een niet geïdentificeerde Mig-29. Dit meldde maandag de krant Hürriyet.

Tien Turkse vliegtuigen waren op een patrouillevlucht langs de grens toen twee ervan te maken kregen met een hinderlijke Mig-29, die 5 minuten en 40 seconden de Turkse vliegtuigen belaagde. Het Russische Mig-vliegtuig wordt onder meer gebruikt door de Syrische luchtmacht.

De Russische ambassadeur in Ankara werd op het matje geroepen en de Turkse autoriteiten hebben blijk gegeven van hun "krachtig protest", aldus een communiqué. Ankara heeft ook gevraagd aan Rusland om ervoor te zorgen dat een dergelijk incident zich niet meer zou voordoen. Bij herhaling zal de Russische Federatie verantwoordelijk worden gehouden voor de eventuele gevolgen, luidde het voorts.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov opgebeld om hem diezelfde boodschap mee te geven.

Direct na de Russische schending van zaterdag, belde Sinirlioglu enkele NAVO-collega's en ontmoette hij NAVO-chef Jens Stoltenberg. Die noemde de schending onacceptabel en beklemtoonde dat de veiligheid van Turkije een taak van de NAVO is.

NAVO veroordeelt schending

Stoltenberg riep meteen de NAVO-raad bijeen. Die veroordeelde de schending van het Turkse luchtruim - en dus dat van de NAVO - door een Russische gevechtsvliegtuig dit weekend. Het westerse bondgenootschap waarschuwt voor het "extreme gevaar van zo'n onverantwoord gedrag" en vraagt dringend tekst en uitleg.

Turkije is lid van de NAVO, wat de zaak meteen gevoelig maakt. Topman Jens Stoltenberg spreekt van een "onaanvaardbare inbreuk" en roept Moskou op het NAVO-luchtruim te respecteren en de spanningen met de alliantie niet op de spits te drijven.

"De veiligheid van de alliantie is ondeelbaar en de bondgenoten staan zij aan zij met Turkije", luidt het na afloop van een bijeenkomst van de NAVO-ambassadeurs in Brussel.

De NAVO hekelt meteen ook opnieuw de Russische acties in Syrië, en dan "vooral de aanvallen van de Russische luchtmacht op Hama, Homs en Idlib, waarbij burgerslachtoffers vielen en terreurgroep IS niet het doelwit was". Het westerse bondgenootschap roept Rusland op te focussen op de strijd tegen IS en de aanvallen op de Syrische oppositie en burgers te staken. Eerder noemde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Russische luchtcampagne in Syrië al "onaanvaardbaar".

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft felle kritiek geuit op de schending van het Turkse luchtruim door Russische gevechtsvliegtuigen. "We zijn erg bezorgd over deze gang van zaken. Dit had kunnen eindigen met het neerhalen van de vliegtuigen door de Turken", zo zei Kerry in Chili, waar hij deelneemt aan een conferentie.

Navigatiefout

Turkije is sinds 1952 lid van het drie jaar daarvoor opgerichte bondgenootschap. Dat stelt zich ten doel het gezamenlijke grondgebied samen te verdedigen wanneer dat waar dan ook wordt bedreigd of aangevallen. Nederland had in het kader van de NAVO van begin 2013 tot begin 2015 in de Turkse provincie Adana, circa 160 kilometer ten noorden van Latakia, Patriot-luchtafweer gestationeerd. Turkije wilde extra bescherming uit vrees voor raketten uit het strijdgewoel in Syrië. Rusland is afgelopen week begonnen met luchtaanvallen in Syrië om de uitgeputte troepen van de Syrische regering van president Bashar al-Assad te helpen. Onderdeel van de campagne zijn aanvallen op rebellen in het noordwesten van Syrië, waar Rusland een basis heeft en de familie Assad vandaan komt.

Dit weekend claimde Rusland dat het met zijn bombardementen in Syrië een zware klap heeft toegebracht aan IS. Volgens Moskou zijn de aanvoerlijnen van IS ontwricht en is de beweging nu minder goed in staat om terreurdaden te plegen. Het ministerie van Defensie zei dat bij de laatste aanvallen tien IS-doelwitten zijn bestookt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234