Donderdag 14/11/2019

Verkeer

NAVO-top start vandaag: hier ondervindt u hinder

Foto ter illustratie. Beeld Photo News

Brussel staat woensdag en donderdag in het teken van een NAVO-top. Er worden verschillende veiligheidsmaatregelen genomen, die gevolgen hebben voor het verkeer. 

Veiligheidszones

De NAVO-top duurt twee dagen en vindt plaats op twee locaties. De staats- en regeringsleiders ontmoeten elkaar overdag in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Haren; woensdagavond staan er drie officiële diners op het programma in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark.  

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene installeerde vanaf gisteren al verschillende veiligheidszones, waar een strikt parkeerverbod geldt. Het gaat onder andere om de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier, het Koninklijk Paleis en het Jubelpark. Alle voertuigen die er geparkeerd staan  dus ook fietsen en bromfietsen – zullen door de politie weggehaald worden.

Deze zones zijn afgesloten:

• Aan het NAVO-hoofdkwartier wordt woensdag en donderdag de Leopold III-laan (A201) in beide richtingen afgesloten tussen de Brusselse ring (R0) en het kruispunt met de Bordetlaan.

• In de buurt van de Amerikaanse ambassade en het Koninklijk Paleis blijft de Hertogstraat tussen de Wetstraat en Lambermontstraat afgesloten van dinsdagavond tot donderdagmiddag.

• Het Jubelpark en de omliggende lanen – Blijde Inkomstlaan, Renaissancelaan, Nerviërslaan, Galliërslaan en IJzerlaan – worden woensdag een hele dag afgesloten. Tot slot kunnen aan de Europese instellingen tijdelijk veiligheidszones worden ingesteld.

Moeizaam verkeer mogelijk in het hele centrum

Ook op verschillende andere plaatsen kan het verkeer tijdelijk volledig worden afgesloten. Dat is onder meer het geval op het einde van de E19, de grote Brusselse ring, de E40 tussen de R0 en het Reyerscomplex, de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, Gulden Vlieslaan en de kleine Brusselse ring (bovengronds).

Dit kan mogelijk grote hinder veroorzaken in en rond Brussel. De politie raadt dan ook aan om deze plaatsen met de wagen te vermijden en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hier moet u woensdag echter rekening houden met een spoorstakingdie tot zwaar verstoord treinverkeer leidt. Op dit moment rijdt ongeveer een op de drie treinen.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoersmaatschappij De Lijn zegt eventuele hinder te verwachten bij het busverkeer in Vlaams-Brabant. Er worden vertragingen voorspeld in de ruime omgeving van Brussels Airport in Zaventem en het NAVO-hoofdkwartier in Haren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234