Dinsdag 30/05/2023

Update

NAVO-lidstaten akkoord om Kosovaars leger te trainen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De 26 NAVO-lidstaten hebben besloten dat de KFOR-vredesmacht in Kosovo ook het Kosovaarse leger gaat trainen. Dat heeft NAVO-woordvoerder James Appathurai bevestigd. De 'Kosovaarse veiligheidsmacht' zou 2.500 manschappen gaan tellen.

Nochtans hebben verschillende NAVO-landen de onafhankelijkheid van Kosovo, de vroegere autonomone Servische provincie, nog niet erkend. Op 15 juni treedt de Kosovaarse grondwet in voege, symbool van de soevereiniteit van het jongste land van Europa.

Kosovo Security Force
Een plan van de speciale VN-gezant Martti Ahtisaari uit 2007 stipuleerde dat de ongeveer 16.000 manschappen sterke KFOR-macht behalve het garanderen van de veiligheid in Kosovo ook verantwoordelijk zou worden voor de training van de zogenaamde Kosovo Security Force (KSF). NAVO-lidstaten als Spanje, Slovakije en Roemenië hebben de in februari eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo echter niet erkend.

Volgens diplomatieke bronnen zijn de NAVO-ambassadeurs het deze voormiddag, net voor een vergadering van de NAVO-defensieministers, toch eens geworden over de trainingsmissie. Spanje zou echter niet deelnemen aan de missie, noch geld ophoesten voor de financiering ervan. Slovakije en Roemenië zouden nog niet beslist hebben of ze deelnemen aan de trainingsmissie.

Grondwet
Verwacht wordt dat de ontmoeting van de defensieministers nu zal focussen op de vraag hoe KFOR zal samenwerken met de civiele missies van de Verenigde Naties en de Europese Unie in Kosovo. Volgens het plan-Ahtisaari moet de VN-missie Unmik de fakkel doorgeven aan de EU-politiemacht Eulex, van zodra de Kosovaarse grondwet in voege is getreden.

Servië en trouwe bondgenoot Rusland, tevens permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, beschouwen de Europese missie echter als onwettig omdat ze niet de zegen heeft gekregen van de Veiligheidsraad. Door de druk vanuit Belgrado en Moskou werd de volledige ontplooiing van Eulex al opgeschort. Er zijn nog maar een kleine 300 van de zo'n 2.000 juristen, politiemensen en douaniers ter plaatse.

De onduidelijke situatie zorgde ervoor dat op de NAVO-hoofdzetel in Evere de vrees leeft dat KFOR ook wel eens een politierol zou kunnen toegeschoven krijgen.

Politiemacht
De Kosovaarse autoriteiten hebben vandaag een brief gekregen van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarin hij een "herstructurering" van de internationale aanwezigheid in Kosovo verordent. Daarbij wordt Eulex niet zelfstandig actief in Kosovo, maar zal de politiemacht "onder de paraplu van Unmik" werken.

Rusland heeft al furieus gereageerd op de mogelijke ombouw van het VN-bestuur in Kosovo, en het ontslag geëist van Unmik-chef Joachim Rücker. De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over een "stuitende willekeur". Alleen de Veiligheidsraad kan het mandaat van de internationale missies in Kosovo wijzigen. (dpa/afp/gb)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234