Donderdag 28/10/2021

Navo-hoofdkwartier in Evere mogelijk doelwit

Op basis van informanten bij veiligheidsdiensten schrijven Duitse media dat een tweede golf terroristische aanslagen te verwachten is en dat deze keer ook Europa betrokken zal zijn. Een van de belangrijkste doelwitten zou het Navo-hoofdkwartier in de Brusselse gemeente Evere zijn. Er wordt ook een datum op geplakt: overmorgen 22 september.

Brussel / Hamburg

DPA / Eigen berichtgeving

Een Arabische terroristische beweging zou sinds half september plannen op stapel hebben staan voor een aanslag op het Navo-hoofdkwartier in Evere. Dat stond gisteren in de Duitse boulevardkrant Bild, die het over "een tweede verschrikkelijke serie aanslagen" had. Bovendien meent de krant te weten dat er ook rond 1 oktober een aanslag mag worden verwacht.

Het weekblad Stern heeft het in zijn uitgave van vandaag ook over de 22ste september. Het blad haalt zijn informatie uit een rapport van 16 september, afkomstig van het BKA (de Duitse criminele politie), waarin aanwijzingen staan in die zin, komende van de Navo zelf.

De Duitsers en de Atlantische verdragsorganisatie denken dat zo'n aanslag "aannemelijk" is. Duitse veiligheidsexperts denken dat de terroristen momenteel in staat zijn 20 tot 30 aanslagen uit te voeren. Bovendien menen ze dat er een dertigtal "slapende nesten" bestaat in Duitsland, die op elk moment door een bevel van hogerhand kunnen worden geactiveerd. Sinds de Duitse connectie van de aanslagen in de Verenigde Staten duidelijk werd, onderzoeken het Duitse parket-generaal en de veiligheidsdiensten het milieu waarin de terroristen leven. De publieke opinie is behoorlijk geschrokken van de wetenschap dat Duitsland een onderduikparadijs zou zijn voor internationale terroristen en de regering heeft extra strenge onderzoeken bevolen.

Bij de Navo was men niet al te verbaasd over de berichten omdat een eventuele aanslag altijd tot de mogelijkheden behoort. Er is al verhoogde paraatheid - trouwens ook bij de vele bedrijven die in de buurt van de Navo gevestigd zijn - en men wilde verder niet kwijt of er nog iets extra's gebeurt. Wel weet men dat secretaris-generaal George Robertson vlak na de aanslagen in New York en Washington alle Navo-personeel naar huis heeft gestuurd dat militair gezien niet strikt noodzakelijk was. Bovendien, 22 september is een zaterdag en dan is het Navo-complex toch al altijd minder bezet.

Een andere Duitse krant, Die Welt, berichtte op haar beurt dat een onderzoekspiste nu naar Frankfurt zou leiden, waar de "Duitse centrale" van Osama bin Laden zich zou bevinden. Tot nu toe ging de hoofdaandacht van het Duitse onderzoek uit naar de noordelijke havenstad Hamburg. Die Welt zei haar informatie gekregen te hebben van een buitenlandse veiligheidsdienst, zonder evenwel nader te preciseren van welk land. Volgens die bron zou een groep Libanese zakenmannen, met zetel in Frankfurt, het bestaan hebben gemeld van een logistieke cel en een informatiecel van Osama bin Laden.

De Frankfurtse groep zou volgens de krant heel wat documentatie, levensmiddelen en geld hebben geleverd aan de leden van het netwerk dat vanuit Duitsland opereerde. Het bericht van de krant is gisterenavond echter ontkend door de minister van Binnenlandse Zaken van Hessen, de Duitse deelstaat waar Frankfurt ligt. Volgens minister Volker Bouffier heeft zijn politie geen enkele informatie die wijst op een terreurnetwerk van Bin Laden in de financiële hoofdstad van Duitsland.

Er was nog een andere merkwaardig bericht gisteren. Macedonische kranten schrijven al een tijd dat Bin Laden op de Balkan banden met Albanië en het Bevrijdingsleger UCK in Kosovo zou hebben. Macedonische media durven veel schrijven als dat past om etnische Albanezen verdacht te maken. Daarom hechtte men daar tot nu toe niet te veel belang aan.

Nu heeft echter niemand minder dan de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Papandreoe dat bevestigd. "Bin Laden kan via Griekenland naar Kosovo gereisd zijn", zei gij gisteren. (FS)

Duitse media berichten over mogelijke aanslag op 22 september of 1 oktober

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234