Zondag 25/08/2019

NAVO giet 50 jaar Afghaanse geschiedenis in verbluffende longread

Beeld British Army

"Soms word ik wakker en trek ik mijn rechtse sok aan. Daarna probeer ik mijn linkse sok aan te trekken. En dan kijk ik naar beneden, en besef ik het weer." Amerikaans soldaat Josh Pitcher verloor zijn been in Afghanistan, en sprong 14 maanden later opnieuw uit een vliegtuig boven Afghaans grondgebied. Zijn verhaal - en dat van vijf anderen - is te lezen, te beluisteren en te bekijken op de website 'Return to hope', een project van de NAVO en het Leuvense communicatiebureau Boondoggle. Het belicht op een sterk visuele manier de recente geschiedenis van Afghanistan.

De longread werd gelanceerd ter gelegenheid van de NAVO-top in Wales. Eind dit jaar wordt de ISAF-gevechtsmissie in Afghanistan beëindigd. Het complexe verhaal van wat zich de afgelopen 50 jaar in het land afspeelde, is bij het grote publiek maar in beperkte mate bekend. Met de NAVO-top in Wales diende zich een geschikt moment aan om de wereld op de hoogte te brengen van wat de organisatie de afgelopen 13 jaar in Afghanistan deed.

Die geschiedenis wordt op een sterk visuele manier verteld. Zes personages vertellen hun eigen unieke verhaal, met tekst, foto's, video's en geluidsfragmenten. Zo is er Amerikaans luitenant Josh Pitcher, die veertien maanden nadat hij zijn voet verloor bij een explosie terugkeerde naar het strijdtoneel.

Hoewel hij in aanmerking kwam voor eervol ontslag of overplaatsing naar een job buiten het strijdgewoel, was opgeven voor hem geen optie. Hij koos ervoor zijn eenheid opnieuw te vervoegen op het slagveld. "Er gaat geen dag voorbij dat ik God niet dank dat behalve mezelf niemand anders gewond geraakt is", klinkt het in een van de vele geluidsfragmenten op de site. "Als ik terug kon gaan in de tijd, zou ik wellicht wat voorzichtiger zijn."

9/11
Naast het verhaal van Josh maakt u ook kennis met Mohammad Ali, een Afghaanse commando, Nancy Dupree, een Amerikaanse historica van 86 jaar die sinds de jaren 60 in Afghanistan woont, Roya Mahboob, een Afghaanse CEO, Mujeeb Arez, tv-host en boegbeeld van de jonge generatie, en Ahmad Sarmast, een professor die muziek terugbracht naar Afghanistan na een verbod door de Taliban. Al deze verhalen worden gebracht met pakkende video's en interviews.

Bezoekers van de website komen ook te weten hoe de NAVO, het Afghaanse volk en de internationale gemeenschap het hoofd moesten bieden aan een gewelddadige opstand, terwijl ze het door oorlog verscheurde land heropbouwden.

Site of the day
De missie in Afghanistan is de langstlopende operatie sinds het ontstaan van de NAVO in 1949. Eind dit jaar wordt ze afgebouwd, 13 jaar na 9/11 - het beginpunt van de ISAF-gevechtsmissie.

'Return to hope' is vandaag door Design Licks genomineerd als 'site of the day' en is door awwwards genomineerd voor een mogelijke award.

Josh Pitcher: "Ik dank God elke dag dat alleen ik gewond raakte." Beeld Boondoggle/NAVO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden